S vill få igenom ny migrationslag – hotar med att köra över MP

Text: Redaktionen

Bild: TT

S ensamt bakom samtliga förslag- hotar köra över MP

Det enda parti som stöder samtliga 26 förslag från migrationskommittén är Socialdemokraterna, rapporterar DN. Miljöpartiet står endast bakom tre av förslagen, och anser de flesta av dem »inhumana«. Moderatarena efterlyser i sin tur »stramare regler för anhöriginvandring«, framhåller Maria Malmer Stenergard (M).

När Sveriges tillfälliga migrationslagstiftning från 2016 löper ut nästa sommar ska en ny, mer långsiktig formas av åtta riksdagspartier och en parlamentarisk kommitté. Denna vecka skulle kommittén ha lämnat sitt betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).  Efter utdragna förhandlingar och oenigheter skjuts deadline fram en månad. Morgan Johansson är dock fast besluten att gå vidare med förslagen, erfar DN, och utesluter inte att gå direkt till riksdagen för att kunna köra över MP.

L kräver förskola för femåringar

L vill införa obligatorisk förskola för femåringar för att stärka språkkunskaper i svenska för utrikes födda barn eller barn med utrikes födda föräldrar, erfar SR Ekot. 

»Svenska språket är nyckeln till integration och vi måste börja tidigt«, säger Nyamko Sabuni (L) till Ekot.

Snålt med semester för vårdpersonal

Vårdpersonal på Sahlgrenska har fått tre veckor eller mindre sammanhängande semester på grund av coronapandemin, rapporterar SR Ekot. Något som resulterat i rekordmånga anmälningar till facket.

»Folk grät när de fick beskedet«, säger Marianne Karlsson, undersköterska och fackligt ombud på Sahlgrenska, till Ekot.

Norskt beslut retar Damberg:»Påverkar samarbete«

Inrikesminister Mikael Dambergs (S) tålamod tryter när det gäller Norges olika besked om vilka svenska regioner som rödlistas i Norge. Norge har rödlistat ytterligare sex svenska regioner, vilket innebär att personer därifrån måste sitta i karantän vid inresa i landet.

Det börjar bli svårt att hänga med alla olika nya besked, tycker Damberg, som gärna sett öppna gränser inom Norden.

»Beslut i denna riktning får negativa konsekvenser för både gränshandeln och det nordiska samarbetet«, uppger han för TT. 

Utrikes

Biden leder-men Trump inte chanslös

Om presidentvalet i USA den 3 november skulle hållas i dag skulle Demokraternas kandidat Joe Biden segra, enligt en prognos från sajten Fivethirtyeight. Det är dock inte ovanligt att mätningar i slutet av sommaren avsevärt skiljer sig från själva valdagen, enligt sajten, som bedömer att sittande president Donald Trump har 29 procents chans att vinna i november.

Över 6000 demonstranter gripna

Fler än 6000 personer har gripits i de senaste dagarnas protester efter presidentvalet i Belarus. Sammanlagt har över 50 demonstranter och 14 poliser skadats.

»De skjuter på folk som om de vore ankor«, säger en av demonstranterna till tidningen Le Monde.

Högsta dödssiffran sedan maj

Det senaste dygnet har USA rapporterat in nära 1500 dödsfall av covid-19, rapporterar Washington Post. 

Detta är det högsta antalet per dygn sedan maj i år. Fler än 165 900 personer har hittills avlidit i covid-19 i USA. President Donald Trump anser dock att landet nu »måste öppna skolor och företag«.

Debatter

I stället för att passivt invänta en ny smittspridning inför hösten, bör regeringen och Folkhälsomyndigheten agera; till exempel genom att införa obligatoriskt munskydd inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst, vid trånga utrymmen som bussar, tåg och flyg, men även vid skolor. Det föreslår bland andra Nele Brusselaers, docent i klinisk epidemiologi, på SvD Debatt.

Folkhälsomyndigheten och regeringen bör anpassa strategin till ny kunskap och införa dessa åtgärder som är

»effektiva utan att förstöra ekonomin«, anser de.

I en annan, senare debattartikel på SvD Debatt föreslår även Gabriel Kroon (SD) krav på munskydd på bussar och tåg.

»Urvattnade och tandlösa«. Så kallar Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Andersson (SD) de övriga partiernas förslag i den migrationspolitiska kommittén, på DN Debatt. De alternativ de föreslår för vad de anser vara en hållbar migrationspolitik går bland annat ut på att begränsa rätten att söka asyl till första asylland, begränsa anhöriginvandringen till EU-rättens miniminivå, och skärpa försörjningskraven, och avskaffa permanenta uppehållstillstånd. Deras förhoppning är att förslagen de presenterar »så småningom kommer att föras fram av andra konservativa partier«.

DI Debatt varnar Erik Bengtzboe, chefsekonom Skattebetalarnas förening, för att det stora tillskottet till regioner och kommuner ska komma att betraktas som en ny normalnivå för statsbidrag.

»Stöd måste vägas mot andra åtgärder, som kan förbättra företagsklimatet och bidra till att undvika att krisen blir för långdragen«, anser han.