Aktuellt / Inrikes

Svepet: Ettåring glömdes kvar på förskola – personalen hade gått hem

Biden officiellt vald till demokraternas presidentkandidat och Navalnyj är för sjuk för att flyttas, enligt chefläkaren på sjukhuset där han ligger i koma. Mer om det i dagens svep.

INRIKES

Stort tunnelbanestopp i Stockholm

Stora förseningar i Stockholms kollektivtrafik väntas efter att tunnelbanans gröna linje stått stilla i en dryg timme under fredagsmorgonen efter en olycka vid Gullmarsplan. Nu räknar SL med förseningar under stora delar av dagen.

- Vi hade ett totalstopp i trafiken från 05.55 och ungefär en timme framåt. Nu är trafiken igång igen, men det är fortfarande förseningar och oregelbunden trafik, säger Helene Jakobsson, presstalesperson vid trafikförvaltningen till TT.

Den gröna linjen är den mest använda tunnelbanelinjen i Stockholm med närmare han halv miljon resenärer per dag.

 Ettåring glömdes kvar på förskola i Sundsvall

Mamman till ettåringen kom för att hämta sitt barn på förskolan i Sundsvall tidigare i veckan. Då upptäckte hon att all personal redan hade gått hem och att ettåringen satt ensam på förskolegården i en dryg halvtimme. Det rapporterar Sundsvalls tidning.

Händelsen har anmälts till Skolinspektionen och förskolans rektor beklagar det inträffade.

- Det har varit kommunikationsbrist samtidigt som rutinerna vid utcheckningen inte har fungerat. Vi har kartlagt händelsen och har nu kvalitetssäkrat våra rutiner. Det som hänt ska inte få hända och vi agerar för att det inte ska hända igen. Vi ser allvarligt på händelsen, säger förskolans rektor till ST.

Ny cancerstudie med lovande resultat

En ny experimentell studie mot hudcancer vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har visat på lovande resultat. Tre svårt sjuka personer som ansågs ha kort tid kvar att leva lyckades vända sjukdomsförloppet och räknas nu som långtidsöverlevare, enligt TT.

Metoden går förenklat ut på att man plockar ut tumörinfiltrerade lymfociter ur patienten, skapar fler av dessa i laboratorium och återför lymfocyterna till patienten. Tio patienter ingick i studien. Nu har forskargruppen fått tillstånd för studier på ytterligare tio patienter, skriver TT.

UTRIKES

Biden vald till demokraternas vicepresidentkandidat

I natt valdes Joe Biden officiellt till demokraternas kandidat i presidentvalet. Biden kritiserade den sittande presidenten Trump som han menar ”fört in landet i ett mörker” och lovade att ”vara en allierad i ljuset”.

- Det här valet avgör hur USA kommer att se ut under lång, lång tid. Karaktär står på spel. Medmänsklighet står på spel. Anständighet, vetenskap, demokrati. Allt står på spel, sa han i talet.

Trump kommenterade talet med att kritisera Biden för att under sina 47 år i politiken inteha gjort någonting av det han säger sig vilja göra.

Chefsläkare: ”Navalnyj för sjuk för att flyttas”

Den ryske oppositionspolitikern och putinkritikern Aleksej Navalnyj misstänks ha förgiftats och ligger i koma på ett sjukhus i Omsk. Misstankar har riktats mot rysk säkerhetstjänst och ett tyskt ambulansflygplan är på väg för att hämta upp politikern, men enligt chefsläkaren på sjukhuset är Navalnyj för sjuk för att flyttas. Det säger Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj enligt TT.

Både Tyskland och Frankrike har erbjudit sig att vårda Navalnyj.

250 000 coronadöda i latinamerika.

En kvarts miljon människor har dött och 6,5 miljoner latinamerikaner har smittats av covid-19, enligt nya siffror från John Hopkins-institiutet. Regionens värst drabbade land Brasilien – där även president Bolsanaro smittades men överlevde –  har haft 3,5 miljoner fall och 110 000 dödsfall.

DEBATT

”Vi måste sluta prata om psykisk ohälsa”

De flesta vet att vi inte behöver söka vård för en vanlig förkylning. Nu vill psykologiprofessorn Christian Rück att vi får samma inställning till psykisk ohälsa. Det skriver han på DN Debatt.

"Vi behöver förstå skillnaden mellan vanligt lidande och det man söker vård för”, skriver han.

Diagnoser används för att förklara en allt större del av psykiskt lidande därför att de ger tillgång till behandling och ger en förklaring av lidandet”, skriver Christian Rück som överläkare och docent i psykologi vid Karolinska Institutet.

Två centerpartister: Inför rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken

Munskyddsrekommendationer i kollektivtrafiken skulle signalera att faran inte är över och bör övervägas, skriver de två centerpartisterna Gustav Hemming och Michaela Haga, båda verksamma inom region Stockholm där de sitter i majoritet tillsammans med alliansen och Miljöpartiet i en debattartikel i Aftonbladet.

”En rekommendation av munskydd i kollektivtrafiken skulle bli en tydlig synlig signal att vi, nu som före sommaren, tar covid-pandemin på största allvar och att man kan komma lika långt med frivilliga rekommendationer som med statliga tvångsmedel. En halvtimmas munskydd om dagen på väg till jobbet är ingen orimlig uppoffring”, skriver Hemming och Haga.

”Sverige hjälper världens rikaste man fly från skatten”

Sverige och europa måste stoppa skatteflykten från jätteföretagen. Det är inte rimligt att företag som Amazon betalar så pass låg skatt och bidrar så lite till välfärden både i Sverige och Europa, menar Boström på Expressen Debatt.

”Hur ska svenska näringsidkare kunna stå sig mot ett företag som inte ens behöver betala skatt? Amazon kommer kunna dra nytta av allt det vi byggt upp tillsammans genom att betala skatt. Vägar, fibernät, högutbildad arbetskraft och en marknad med i internationella mått mätt höga inkomster. Amazon kommer dock inte behöva bidra tillbaka. Det gör Amazon inte heller. ”, skriver Boström.

Det skriver Philip Boström, ordförande för SSU.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera