Veckans bråk

Veckans bråk: Alla mot Lind

Jonas Gardell krävde att Amanda Lind skulle avgå och Sarah Dawn Finer bokade möte med Mikael Damberg. Det nya kulturkriget skonade ingen.

Allt började som så ofta med sång- och dansmannen Danny Saucedo. Den blonde sångfågeln från Södermalm har på senare år dragit in sina pengar via så kallade dinnershows i Stockholm och Göteborg och såg nu en möjlighet att tjäna pengar under pandemin genom att spela framför 250 middagsgäster på Piteå havsbad i slutet av juli.

Tilltaget stoppades, men visionären Danny Saucedo planerade därför in en »privat kräftskiva på Öland« där gäster mot betalning kunde passa på att lyssna på honom när han underhöll från en scen längst fram i restaurangen. Även detta satte myndigheterna stopp för.

Bedömningen av Saucedos framträdanden blev droppen som fick bägaren att rinna över för Kultursverige. Länge har teatrarna och scenerna klagat på orättvisan i 50-mannagränsen från myndighetshåll, men nu engagerade sig även de stora folkkära namnen i debatten: Jonas Gardell krävde i en debattartikel i Expressen Amanda Linds avgång samt förklaring. Regeringen har utsett kulturarbetarna till bonde­offer, skrev Gardell och menade att kulturministern uppenbart kan alldeles för lite om kultur för att ha ministerposten. Gardell fick stöd av Pernilla Wahlgren.

51 miljöpartister ryckte ut till försvar för kulturministern och sa att det här faktiskt inte är Amanda Linds fel utan att skulden bör falla på inrikesminister Mikael Damberg, som i sin tur krishanterade genom att ta ett möte med Sarah Dawn Finer och operasångaren Rickard Söderberg på Regeringskansliet. Karin Wanngård, toppnamn i Stockholm för Socialdemokraterna, tyckte att Jonas Gardell borde bli kulturborgarråd i Stockholm och lösa det här. Gardell har ännu inte svarat på förslaget.

LÄS OCKSÅ: Regeringen öppnar för publik på evenemang igen i höst

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera