Aktuellt

Ny dokumentär: Stort hål i skrovet på Estonia

Stort hål i skrovet på Estonia enligt ny dokumentär, Trump betalade 750 dollar i skatt året innan han blev president och tusentals cancerfall riskerar att missas under pandemin. Läs mer i svepet!

Ny dokumentär: Stort hål i skrovet på Estonia

Dokumentärfilmare har gjort närmast sensationella fynd vid den havererade kryssningsfärjan Estonia, rapporterar Aftonbladet.

– Man kan inte utesluta att skadan haft betydelse för sjunkförloppet, säger Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, i en ny dokumentärserie på Dplay.

Hålet i skrovet är fyra meter på höjden och 1,2 meter på bredaste punkten. När det uppstod skadades också spant och halvspant, kraftiga stålbalkar i fartygets stomme.

Professor Amdahl och hans kollegor vid Institutet för marin teknik i Trondheim har byggt upp en elementmodell av en skeppssida.

Betydelsen av fyndet omkullkastar haverikommessionens slutsater, enligt Amdahl. Bogvisiret som lossnade väger 55 ton och det utesluter Amdahl som orsak. Det skulle i så fall ha behövts i storleksordningen 20 bogvisir, säger han i dokumentären. Dessutom har skadan skett en tredjedel akterut varför det är osannolikt att bogvisiret kunnat röra sig dit.

Tusentals cancerfall riskerar att missas under pandemin

Runt 3500 cancerfall bedöms vara oupptäckta som en följd av pandemin, det visar en rapport från landets regionala cancercentrum. Att personer inte sökt vård i samma utsträckning som normalt, och att viss screening ställts in tros vara förklaringar.

– Vi har färre diagnosticerade cancerfall under det här halvåret som coronapandemin härjat i Sverige, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef vid Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro till SR.

Vart åttonde cancerfall för perioden mars till augusti i år bedöms vara oupptäckt som en följd av pandemin, enligt rapporten. Det motsvarar drygt 3500 cancerfall, och kan alltså bero på bland annat inställd screening och att vissa patienter drar sig för att söka vård.– De flesta känner till att en tidig cancerdiagnos har större chans att leda till botande behandling, så det är klart att i förlängningen kan det leda till en sämre prognos för grupper av patienter. I förlängningen kan individer få sina liv förkortade.

Rapporten bygger på en jämförelse med antalet cancerdiagnoser för samma period förra året.

Nwe York Times: Trump betalade 6 856 kronor i skatt när han valdes

Donald Trump betalade 750 dollar i skatt året han blev vald till president, vilket motsvarar 6 856 kronor. Det visar deklarationer från Trump och hans hundratals företag från de två senaste decennierna, som New York Times har tagit del av. Under sitt första år i Vita huset betalade han ytterligare 750 dollar i skatt.

Under tio av de femton senaste åren har han inte betalat skatt alls, skriver tidningen. Orsaken uppges vara att han deklarerat betydligt större förluster än inkomster.

Enligt tidningen visar deklarationerna en annan bild än den Trump säljer in till allmänheten. Där framstår han som en affärsman som drar in hundratals miljoner dollar per år – men ändå lyckas göra stora förluster för att undvika betala skatt.

Trump uppges också ha skulder på flera hundra miljoner dollar.

Skolministern till festande ungdomar: Måste ta ansvar

Antalet bekräftade coronafall ökar i Sverige, men ändå samlas ungdomar runt om i landet ute i parker där de festar, rapporterar TV4 Nyheterna. Enligt lagen finns ingen möjlighet att stoppa festerna

Utbildningsminister Anna Ekström (S) uppmanar ungdomarna och deras föräldrar att ta ansvar. Just nu är det viktigare än någonsin att ungdomarna följer de rekommendationer som finns, säger hon.

– För deras egen skull, men framför allt för lärarnas, farmors, farfars, mormors och morfars skull. Det här är inte en sjukdom att leka med, säger hon.

Samtidigt tillägger Ekström att de inte tvekar att stänga skolor om det skulle behövas.

”Navalnyj återhämtar sig snabbare än väntat”

Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj återhämtar sig snabbare än väntat från det misstänkta mordförsöket förra månaden. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Jag skulle säga att han mår oväntat mycket bättre. Återhämtningen går betydligt snabbare än väntat, säger Navalnyjs stabschef Leonid Volkov till tyska tv-bolaget RTL.

Navalnyj skrevs nyligen ut från sjukhuset och återhämtar sig nu i Berlin.

– Jag tror inte att ytterligare en attack kan utföras i Tyskland, men de som ansvarar för hans säkerhet är av annan uppfattning, säger Volkov.

DEBATT

Borgerliga opinionsbildare och politiker kritiserar sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga. Men reformen är effektiv, speciellt när arbetslösheten bland unga och utrikes födda nu ökar snabbt, skriver professor Sven-Olov Daunfeldt i Svenska Dagbladet.

”Det finns stora risker med att importera gatuhundar skriver Viveka Hillegaart, föreståndare för Nationellt centrum för djurvälfärd tillsammans med åtta företrädare för myndigheter och organisationer.

”Höj lönen för kvinnor mer än för alla andra”; skriver i Aftonbladet Anita Harriman, löneexpert och rapportförfattare, Lönelotsarna, tillsammans med löneexperterna Lena Johansson,  Marie Trollvik, och  Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges kvinnolobby.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera