Politik / Veckans bråk

Veckans bråk: Roboten och mobbaren

Är Johan Forssell en robot eller inte? Är Alex Schulman en mobbare eller inte?

Författaren, poddaren, krönikören och mediepersonligheten Alex Schulman skriver en krönika i Expressen som handlar om Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. »Är Johan Forssell en avatar från främmande makt?« frågar sig Schulman. Så kompromisslös, »infernaliskt upprepande« i sin kritik och »obeskrivligt vacker« kan man bara inte vara, tänker Schulman, och varnar för att släppa fram en eventuell mullvad från främmande makt till den absoluta makten i Sverige.

Inte helt oväntat landar krönikan mindre bra i Forssells politiska hemtrakter. KDU:s tidigare ordförande Christian Carlsson tycker att det är ofattbart att Schulman får betalt av Expressen för att krönikera. Ida Karlbom – M:s kommunikationschef i Stockholms stad – tycker att Schulman är en högstadiemobbare. Fullmäktigeledamoten Tom Hedrup (M) anser att Expressen både borde be om ursäkt till Johan Forssell och avpublicera texten.

Detta får Aftonbladet Kulturs chef Karin Pettersson att lyfta på ögonbrynen. Hon har precis skrivit en text om att Moderaterna inte vill ha samma medieklimat som Ungern, men de högljudda reaktionerna på texten får henne att undra om hon har rätt. Den rutinerade twittraren, moderaten och schlagervinnaren Richard Herrey förfasas över att kulturchefen ser problem med »kritik av klickjagande mobbare«, men får inget svar av kulturchefen.

Själv verkar inte Johan Forssell ha tagit särskilt illa vid sig, i alla fall inte offentligt. Det gör i och för sig ingenting. Eftersom texten och bråket om huruvida Forssell är en robot eller om Schulman är en mobbare fungerade som diskussionsunderlag på sociala medier i närmare 48 timmar. Imponerande livslängd på ett bråk i en tid där både politiker och tyckare brukar kunna hitta ett nytt ämne att förfasas över ett par gånger i timmen.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera