Åklagaren: Därför finns det ingen förundersökning kring Buschs husaffär

Text:

Foto: TT

I fredags publicerade Expressen den första artikeln om det fastighetsköp som KD-ledaren Ebba Busch ville genomföra i ett område öster om Uppsala. Säljaren var en 81-årig man, som enligt Expressen var dement, och som dagen efter att han skrivit avtal med Ebba Busch om köpet ska ha ångrat försäljningen och ville upphäva den.

Om försäljningen genomförts skulle Ebba Busch haft tillträde till fastigheten den 16 september. Men enligt en artikel i Expressen under gårdagen ska KD-ledaren dessförinnan anlitat folk som låtit hugga ned buskar och träd och röja på tomten. Ebba Busch hävdade att det funnits ett muntligt avtal om detta.

Men juridisk expertis som Fokus talat med menar att agerandet är att se som egenmäktigt förfarande. Ingen har dispositionsrätt till en fastighet förrän de tillträtt som ägare, vilket alltså Ebba Busch inte hade när röjningen gjordes.

– Vi har inte fått in någon anmälan i det här ärendet, säger överåklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren.

– Det händer att vi startar förundersökning på eget initiativ. Men de uppgifter jag sett hittills har varit så allmänt hållna att jag inte sett anledning att göra det ex officio, på eget initiativ, säger han.

Men om någon röjer på en tomt som de inte är ägare till måste väl det vara olagligt?

– Det skulle kunna betraktas både som skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Men då fordras en anmälan, säger Anders Jakobsson.

I den så kallade Tobleroneaffären 1995, då dåvarande vice statsminister Mona Sahlin använt kontokortet för privata utgifter på 25 000 kronor, startade åklagare en förundersökning den 14 oktober 1995, en vecka efter att Expressen publicerat den första artikeln om kontokortsaffären.

Polisanmälan som fick åklagaren att starta en förundersökning gjordes då anonymt den 13 oktober.

Efter tre månader lades förundersökningen ned. Åklagaren kunde inte styrka brott då reglerna om hur regeringens kontokort fick användas varit alltför otydliga, enligt honom.

Under tiden hade Mona Sahlin tagit ”time-out”, trätt tillbaka som kandidat att bli S-ledare efter Ingvar Carlsson och avgått som statsråd.

LÄS OCKSÅ: Törnmalm: Blir bostadsköpet Ebba Buschs Tobleroneaffär?