Politik / Utrikes

Cannabis och dödshjälp i fokus inför valet i Nya Zeeland

Under lördagen hålls parlamentsval i Nya Zeeland. Alla förväntar sig att världsarenans nya S-stjärna, Jacinda Ardern, får förnyat förtroende som premiärminister. Under alla omständigheter blir en kvinna vinnare.

Föreställ dig att du är en 37-årig kvinna som tänkt att en vacker dag är det din tid inne att axla större uppgifter. Så sju veckor före valet ringer partiledaren och säger att läget för partiet är katastrofalt och att han inte klarar det.

– Du får ta över, säger han.

Utgångsläget var inte det bästa för Jacinda Ardern, men parlamentsvalet 2017 gav Labourpartiet 14 nya mandat och i en koalition med Gröna partiet och New Zeeland First kunde Labour ta över regeringsmakten. Hon blev landets andra kvinna som premiärminister (Helen Clark var först) och den yngsta någonsin.

Det nyhetsflöde från Nya Zeeland som tränger fram till Sverige brukar vara minst sagt begränsat. Men under coronakrisen har Nya Zeelands och Arderns agerande lyfts fram internationellt, inte minst genom Arderns direkt kommunikation med invånarna via sociala media.

Till i veckan hade Nya Zeeland 25 dödfall i covid-19 på en befolkning på 5,1 miljon invånare. Lika hyllat var hennes medkännande agerande vid terrorattacken i Christchurch 2019 då 51 personer dödades.

Under vårens coronakris har Labour stundtals haft ett opinionsstöd på 50–60 procent, men oppositionen har stärkts i slutskedet inför valet.

Utmanaren Judith Collins har ett tuffare utgångsläge, hon valdes till partiledare så sent som i somras, även om hon suttit på ministerposter i tidigare regeringar.

Jacinda Ardern har i valrörelsen betonat miljö- och klimatfrågorna.

”Jag har sagt att klimatfrågan är min generations motsvarighet till antikärnvapenrörelsen. Vår regering har tagit de mest konkreta åtgärderna mot klimathotet någonsin. Men det finns mer att göra”, har hon sagt.

Labour förespråkar en övergång till 100 procent förnybar el senast 2030 och vill satsa på bidrag till fordon som inte är fossildrivna.

Både Labour och National förespråkar stora satsningar på utbyggnad av infrastruktur för att skapa nya jobb. Labour säger att det finns startklara projekt som kan ge 20 000 nya jobb.

Fast andra invänder att en stor del av de jobb som gått förlorade under pandemin kan beskrivas i uttrycket shecession, arbeten som gått förlorade i kvinnodominerade yrkesgrupper inom service och vård.

På lördagen röstar också landets befolkning i två folkomröstningar. Den ena handlar om att Nya Zeeland som tredje land efter Kanada och Uruguay skulle legalisera cannabis. I senaste opinionsundersökningen samlar Ja-sidan bara 35 procent mot Nej-sidans 53 procent, även om andra undersökningar visar på ett jämnare resultat.

Däremot tycks Ja-sidan i folkomröstningen om assisterad dödshjälp få sin vilja igenom. De senaste opinionsundersökningarna ger Ja-sidan över 60 procent, även om stödet var över 70 procent under våren.

Vem väljarna föredrar som premiärminister:

Jacinda Ardern – 50 procent

Judith Collins –  23 procent

LÄS OCKSÅ: Nya Zeeland öppnar upp samhället igen – tar bort avståndskrav på barer

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera