Covid-19 / Inrikes / Utrikes

Nya Zeeland öppnar upp samhället igen – tar bort avståndskrav på barer

Trump överraskade med biltur, alla barer stängs i Paris och Nya Zeeland lättar på restriktionerna. Läs mer i Svepet!

Trump överraskade med biltur

USA:s president Donald Trump överraskade sina anhängare i natt genom att lämna det militärsjukhus i Washington där han sedan i fredags vårdas för covid-19. Trump, iklädd munskydd, tog en kort åktur med bil och vinkade till åskådare och press som hade samlats utanför sjukhuset, skriver New York Times. Strax innan hade han laddat upp en video där han beskriver sjukdomsförloppet som ”en väldigt intressant resa” och att han lärt sig väldigt mycket om coronaviruset.

– Jag har lärt mig genom att verkligen gå i skolan. Det här är den riktiga skolan. Inte låt-oss-läsa-böcker-skolan, säger Trump i videon.

Samtidigt väcks både frågor och kritik efter Trumps biltur. Hur utsatta var chauffören och Trumps livvakter då presidenten förmodligen fortfarande är smittsam? Och hur mår egentligen Donald Trump själv? Hans läkare har berättat att han behandlats med dexamethason, ett läkemedel som vanligtvis ges till mer allvarligt insjuknade coronapatienter.

Paris stänger alla barer

I Frankrike tvingas alla barer och kaféer i huvudstaden Paris att stänga från och med tisdag. Detta efter att varningsnivån för coronaviruset höjs till den högsta nivån, rapporterar TT.

Frankrike rapporterade i helgen in 17 000 nya coronafall, och i Paris upptas var tredje intensivvårdplats av en coronapatient. Reglerna ska gälla i två veckor, och därefter ska de omprövas.

Lättade regler i Nya Zeeland

Samtidigt som coronareglerna skärps i Frankrike så gör man på andra sidan klotet det motsatta. I Nya Zeelands största stad Auckland så ska alla restriktioner tas bort i veckan, rapporterar Reuters. Maxgränsen på att inte fler än 100 personer får samlas tas bort, liksom avståndskravet i barer och restauranger. Därmed gäller samma regler i hela landet.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att det lokala utbrott som upptäcktes i Auckland i augusti nu har försvunnit.

– Det är nu 95 procents chans att klustret har eliminerats, säger hon.

Kommuner utmanar ebo-lagen

Flera kommuner i Sverige utmanar ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att på egen hand bosätta sig var de vill, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 32 kommuner fick i somras tillstånd att göra undantag i lagen genom att peka ut särskilda områden i kommunen. Ifall asylsökande bosatte sig där skulle de bli av med dagsersättningen. Efter att elva kommuner pekat ut hela kommunen som undantagsområde väcktes debatt om att reglerna missbrukades, och regelverket skärptes.

Trots detta vill nu återigen flera kommuner peka ut hela kommunen som undantagsområde – bland annat Malmö, Filipstad och Eskilstuna. 

– Vi vidhåller att hela Malmö bör undantas eftersom man har identifierat att lagstiftningen leder till en trångboddhet, en social utsatthet, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Ekot.

Nobelprisveckan inleds

På måndagen inleds Nobelprisveckan, och först ut är Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Klockan 11.30 tillkännages årets pristagare, och enligt analysföretaget Clarivate ligger amerikanerna Pamela J. Bjorkman och Jack L. Strominger bra till. De har forskat om histokompabilitetskomplexet, MHC, som påverkar hur människans immunförsvar reagerar på främmande substanser.

Prissumman ligger i år på 10 miljoner kronor.

DEBATT

SD:s skuggbudget: Cash

Sverigedemokraterna kritiserar på DN Debatt regeringens höstbudget och presenterar samtidigt ett eget budgetförslag – 10 000 kronor till varje svensk medborgare. SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skriver att stödet skulle omfatta alla medborgare, och att det snabbt skulle öka konsumtionsbenägenheten. Man kallar det ett ”Centralt administrerat stöd till hushållen – Cash”.

C: Landsbygden söndras

Flera C-politiker skriver på Aftonbladet debatt att Postnords varannandagsutdelning av post är ett landsomfattande experiment som riskerar att söndra landsbygden.

"Nedmonteringen av samhällsservicen sker med regeringens goda minne och riskerar, bland annat, att bli dödsstöten för många svenska papperstidningar som i dag distribueras med post till brevlådan", skriver man.

Klädbranschen kritiserar skatt

Flera företrädare för den svenska mode- och klädesbranschen kritiserar på SvD Debatt regeringens föreslagna kläd- och skoskatt. Debattörerna kallar skatten för en ”kollektiv bestraffning av handeln” och varnar för att svenska företag och jobb kan komma att slås ut om den blir verklighet.

”Intention, att få bort skadliga kemikalier, är god men skatten saknar träffsäkerhet och är rättsosäker i sin utformning”, skriver man.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera