Ekonomi / Ekonomibloggen

Emanuel Sidea: Därför kan USA-valets avgörande ge börsen en nytändning

Börserna har backat. Men efter nästa veckas presidentval i USA kan det bli en nytändning, skriver Emanuel Sidea.

Det gick ju så bra. Börserna tuffade på och vi var väl alla förundrade över att investerarna kunde ha solsken i blick medan nyhetsrapporter slog fast att coronapandemin knappast var över. Visst hade trycket i varje fall i Sverige lindrats, men inget i USA och Europa tydde på att viruset lossat sitt grepp. Men aktiekurserna fortsatte bara att tuffa på.

Nog var det tämligen många med ett sparkonto som dagligen kastade blickar på bolagen vars aktier steg med 10, 20, 30 procent på bara några veckor. Ångern över den missade avgången. Varje dag med stigande kurser framstod som förlorad. Det kändes dopat på något sätt. I Fokus skrev vi om vad som eldade på börståget, medan ekonomin inte alls lyckades hänga med i samma takt.

Så kom korrigeringen. Under flera dagar har världens börser backat rejält. Hela årets uppgång på Stockholmsbörsen är utraderad. Dow Jones-indexet är minus 7 procent sedan årsskiftet. Både börsindexet S&P500 och Nasdaqbörsen har backat med nästan 9 procent sedan sina toppnoteringar.

De ljusa utsikterna är sänkta av att viruset med förnyad kraft sprider sig och stänger ner det mesta av den ekonomiska aktiviteten. Frankrike och Tyskland är först ut.

Men det finns en ljuspunkt. Och den kom i form av en analys från Goldman Sachs, investmentbanken som annars beskrivits som en ödeläggande vampyrbläckfisk.

Jo, Trump har under sin mandatperiod varit storkapitalets vän. Han har sänkt skatter för rika och bedrivit en habil ekonomisk politik, en slags fortsättning på president Barack Obama. USA:s ekonomi har gått bra – dock inte så bra som Donald Trump vill göra gällande: “the greatest economy in the history of our country". (CNN har gjort en jämförelse.)

Ändå pekar det mesta på att Trump inte blir återvald, utan att Demokraternas Joe Biden blir USA:s nästa president. En sådan prognos parad med coronapandemin har sänkt stämningen på Wall Street. Men det är här vampyrbläckfisken Goldman Sachs målar ett annat scenario.

De sammanvägda prognoserna tecknar en bild av att det kan bli en "blå våg" där Demokraterna får kontroll över kongressens båda kammare – senaten och Representanthuset – samt presidentskapet, i och med Joe Bidens seger.

Maktbasen blir stor till att driva igenom en politik som framför allt lär gynna storföretagen och sättet som de finansierar sig på, menar analytikerna på Goldman Sachs. Att stimulera företagskreditmarknaden är inte en sidopuck: den uppgår till över 10 000 miljarder dollar; USA:s bruttonationalprodukt uppgår till hälften så mycket.

Sänkta finansieringskostnader ändrar kalkylen för företagen och hur investerare bedömer bolagens intjäningsförmåga. Investerare positionerar sig redan genom att satsa pengar i fonder som köper storbolagens skuldpapper. Den förändrade kalkylen kan snart synas i börskurserna.

Med andra ord är det inte kört för småspararna. Börsen i Stockholm speglar utvecklingen i USA, och det är inte osannolikt att vi före årets slut är tillbaka på samma nivåer som alldeles nyss. Utlösande faktor kommer vara när presidentvalet i USA är avklarat och läget kring coronapandemin i Europa klarnar och det nya normala etablerats. Då blir det nog solsken i blick och full fart igen, som det oftast är på börsen.

Men, och ett stort men är på sin plats, gör din en egen aktieanalys. Du vill inte sitta vid middagsbordet och berätta för familjen att sparkapitalet är borta eftersom du läste ett tips på internet. Å andra sidan i ett sådant läge kan man skylla på Goldman Sachs. Vi vet ju alla att det är svårt att vinna över en vampyrbläckfisk.

Läs fler inlägg i ekonomibloggen här!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera