Aktuellt / Inrikes

Politikerna i Östhammar säger ja till slutförvaring av kärnbränsle

Östhammars kommun vill förvara kärnbränsle i Forsmark och Astrid Lindgrens stenograferade manus ska granskas.

Ja till slutförvaring av använt kärnbränsle i Östhammar

Kommunfullmäktige i Östhammar har sagt ja till slutförvaring av använt kärnbränsle. Planen är att en anläggning ska byggas i Forsmark.

Frågan om slutförvaring ligger redan hos regeringen. Det kommunen gjort är att man avsagt sig det kommunala vetot.

Svensk Kärnbränslehantering (SKB) ansökte redan 2011 hos Strålsäkerhetsmyndigheten och mark- och miljödomstolen om slutförvaring.

Kärnbränslet måste förvaras i cirka 100 000 år i kopparkapslar som täcks av bentonitlera.

Flera frågor återstår att utreda, bland annat hur bentonitleran eventuellt rör sig under tiden och om den räcker som skydd. SKB har inlett en sådan undersökning i sitt laboratorium, men det försöket har ännu inte granskats av SSM, skriver TT.

Trumps domarkandidat pressades hårt

President Trumps föreslagna kandidat till domare i USA:s högsta domstol, Amy Coney Barret, pressades hårt av demokrater i senaten när förhöret med henne fortsatte på sin andra dag. Men hon undvek att svara på tre viktiga frågor, skriver The Guardian:

Abortfrågan, om hon tänker avstå från att delta i en eventuell domstolsbedömning av valresultatet och frågan om allmän sjukvård, det som kallas Obamacare.
Visepresidentkandidaten Kamala Harris konstaterade i ett långt tal att Barrets ståndpunkt vad gäller aborträtten är tydlig:

”Vi behöver inte låtsas att vi inte vet hur den här kandidaten ser på kvinnors rätt att välja och att fatta beslut om sin egen hälsa.”

Amy Coney Barret själv sa att hon inte kandiderar för att förstöra Obamacare utan för att hon vill tillämpa lagen och följa rättstatens principer.

Astrid Lindgrens stenograferade manus ska granskas

Nu kan Astrid Lindgrens skrivprocesser bli kända. Stenografer och datavetare ska gå igenom cirka 700 stenogramblock med författarens manus, enligt Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Astrid Lindgren stenograferade sina böcker och hade en anställd sekreterare som sedan skrev ut stenogramen.

Hon använde sig av Melins system, vilket är ett av de vanligaste stenografimetoderna.

Litteraturvetaren Malin Nauwerck leder arbetet med att digitalisera skrifterna på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Hon säger till SR att det handlar om att tyda ett av Sveriges största författarskap.

DEBATT

Hemmaföräldrars riksorganisation skriver på SvD Debatt om en socialdemokratisk riksdagsmotion om obligatorisk förskola för barn från två års ålder. Organisationen säger sig företräda föräldrar som av olika anledningar valt att vänta med förskolestarten och hellre tar hand om barnen hemma.

Skribenterna  Caroline Höglund och Evelina Hägglund skriver bland annat att förskolan är för dåligt rustad för att fylla den rollen som socialdemokraterna förväntar sig enligt förslaget; att skapa ett jämlikt samhälle.

Vi pratar alltså om den förskola där personalen gör uppror för att de inte får rätt förutsättningar att göra sitt jobb (Förskoleupproret). Vi pratar om de kvinnor som sjukskrivs på grund av pressen av ett heltidsarbete, samtidigt som deras barn är både små och snuviga. Vi pratar om de barn, med hjärnor i extremt viktiga utvecklingsfaser, som tvingas att vistas långa dagar i stora grupper. Vi pratar dessutom om barn som är olika och som har olika behov.”

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera