Aktuellt / Politik

Storseger för Jacinda Ardern i Nya Zeelands val: »Starkaste stödet på 50 år«

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern blev storsegrare i lördagens val. Hennes Labourparti fick 49 procent av rösterna och tycks få egen majoritet i parlamentet.

De 49 procenten ger preliminärt 64 mandat av 120 i parlamentet och möjliggör en majoritetsregering. Efter 2017 har Labour regerat med stöd av de Gröna och New Zealand First.

NZ First kom i lördagens val inte över spärren på 5 procent och får inga mandat.

Oppositionspartiet National Party fick 26,8 procent av rösterna och bara 35 mandat i parlamentet. Libertarianska ACT fick 8 procent (10 mandat), de Gröna 7,6 procent (10) och Maoripartiet är i valsystemet garanterade ett mandat.

– Nya Zeeland har gett Labourpartiet det starkaste stödet vi haft på nästan 50 år. Vi kommer inte ta stödet för givet och jag lovar att vi kommer att vara ett parti som regerar i alla nya zeeländares intresse, sa Jacinda Ardern efter valresultatet stod klart.

Under lördagen hölls också två folkomröstningar, om assisterad dödshjälp och legalisering av cannabis. Resultatet kommer att offentliggöras först den 30 oktober. Och bara omröstningen i den första om dödshjälpen är bindande.

LÄS OCKSÅ: Cannabis och dödshjälp i fokus inför valet i Nya Zeeland

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera