Fokus erfar: Alice Teodorescu Måwe till ny högersajt

Text:

Foto: TT

Per Gudmundson och Carolin Dahlman har av Expressen pekats ut som värvningar till vad som kallas ett ”superprojekt för den svenska mediehögern”. Alltså en sajt för nyheter och konservativ opinionsbildning. Projektet sägs ledas av högerprofilerna Paulina Neuding och Thomas Gür.

Fokus kan nu erfara ytterligare ett namn som ansluter sig till projektet: Alice Teodorescu Måwe.

Hon var fram till häromdagen huvudsekreterare i Moderaternas programkommitté som sedan april 2019 arbetat med att ta fram ett nytt idéprogram för Moderaterna. Dessförinnan var hon politisk redaktör på Göteborgs-Posten där hon skrivit flera uppmärksammade texter om bland annat migration.

Exakt vad hon ska göra på den nya sajten är oklart, men en uppgift pekar på att hon tillträder som politisk chefredaktör.

När Fokus ringer upp Teodorescu Måwe säger hon:

– Jag har inga kommentarer. Jag fick barn för sex veckor sedan och är mammaledig.

Kommer du att vara kopplad till projektet i någon form?

– Jag vet inte vad det är du pratar om, säger hon.

Per Gudmundson klev häromveckan av jobbet som kommunikationschef på Kristdemokraterna. Han var tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet, och skrev precis som Teodorescu Måwe i flera fall om invandringsrelaterade frågor. Carolin Dahlman var fram till nyligen politisk redaktör på Kristianstadsbladet.

Paulina Neuding och Thomas Gür jobbade ihop med starten av nättidsskriften Kvartal. Gür har även han en bakgrund som ledarskribent och har författat flera böcker. Han är styrelseordförande i insamlingsstiftelsen Kvartal som ger ut tidskiften med samma namn. Neuding lämnade Kvartal för att bli Europakorrespondent på den internationella sajten Quillette. Hon har också varit chefredaktör för Neo.

Den nya mediesatsningen uppges av Expressen ha finansierats med runt 50 miljoner kronor från en rad hemliga finansiärer.

Uppdatering: Under onsdagen bekräftar Moderaternas Gunnar Strömmer på Facebook att Alice Teodorescu Måwe lämnar partiet. Detta efter att hon varit med och tagit fram ett nytt idéprogram åt Moderaterna.