Aktuellt / Inrikes

Fördubbling i antalet larm om trängsel under Black Week

Tredje vågen av coronaviruset slår mot Sydkorea, larm om trängsel i butikerna, och spiondömd fånge har släppts av Iran. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

Trångt i butiker

Det är för trångt i landets butiker, det visar en enkät som fackförbundet Handels gjort bland förbundets skyddsombud, rapporterar SR Ekot. 900 av 3 000 skyddsombud i undersökningen svarade, och av dem uppgav var tredje att butiken inte gjort någon bedömning av risken för anställda att smittas av coronaviruset. Under reaperioden Black Week har förbundets också sett en fördubbling i antalet larm om trängsel.

– Jag tror att det är just det att vi är inne i en period just nu som normalt sett är högsäsong för butikerna, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Ekot.

Trångt i skolor

Liknande tongångar om trängsel kommer från skolvärlden. I en enkät gjord av Lärarnas riksförbund svarar vart fjärde skyddsombud att det inte går att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd på skolan, rapporterar TV4. Vart femte skyddsombud svarar att skolan inte har gjort en riskbedömning av smittorisken.

Man gripen för skottlossning i Gävle

En man i 20-årsåldern greps i Gävle natten till torsdagen efter att polisen mottagit larm om skottlossning i ett bostadsområde. Flera vittnen ska strax efter klockan 1 ha hört tre skott avlossas. Torsten Hemlin, befäl vid polisen, säger till TT att man har varit på plats med flera patruller för att försöka reda ut vad som faktiskt har hänt.

– Mycket tyder på att det faktiskt har varit någon slags skottlossning. Bland annat har vi vittnesuppgifter som gör att vi tror att det är sant, säger han till nyhetsbyrån.

UTRIKES

Trump benådar Flynn

USA:s president Donald Trump har benådat den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, planer Fokus tidigare har kunnat berätta om. Trump meddelade beslutet på Twitter, där han skriver att Flynn har fått en ”full benådning”. Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany kallar beslutet ett slut på en ”partisk jakt på en oskyldig man”.

Flynn var nationell säkerhetsrådgivare i bara 22 dagar innan han tvingades avgå. Flynn har erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med en rysk diplomat inför att Trump skulle tillträda som president.

Tredje vågen slår mot Sydkorea

Sydkorea har drabbats av den tredje vågen av coronapandemin, det säger landets hälsominister Park Neung-Hoo. Under torsdagen bekräftades 583 nya fall av coronasmitta i landet, den högsta siffran på ett dygn sedan början av mars.

– Särskilt är smittspridningen i de yngre generationerna något utöver det vanliga, säger hälsominister Park Neung-Hoo, rapporterar TT.

515 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sydkorea. Drygt 32 000 har bekräftats smittade.

Fånge släppt av Iran

Brittisk-australiska Kylie Moore-Gilbert, som suttit fängslad i Iran sedan 2018, har släppts i utbyte mot tre iranska fångar i Thailand. Moore-Gilbert greps under en konferensresa till Teheran, och dömdes till ett tio-årigt fängelsestraff för spioneri. Hennes familj välkomnar beskedet om frisläppandet med ”lättnad och exstas”, rapporterar BBC.

Fokus kunde i går rapportera att den svenskiranske KI-läkaren Ahmadreza Djalalis dödsstraff verkar vara på väg att verkställas i Iran. Enligt bedömare ska det dock ses som ett sätt för Iran att få till en fångutväxling med iranier fängslade i Europa.

DEBATT

M vill ha hårdare straff

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell och riksdagsledamoten Louise Meijer skriver på Aftonbladet Debatt att de vill skärpa straffen för så kallade förnedringsrån. De skriver att ungdomsrånen har ökat explosionsartat, och att det inte längre räcker med att sno någons plånbok – nu ska offren även klä av sig och förödmjukas.Den här typen av rån ska leda till minst fem års fängelse menar Moderaterna.

”Sverige sämst i klassen”

Sverige och Danmark har mycket att lära av grannarna Norge och Finland när det kommer till att minska hemlösheten, det skriver Eva Franzén, direktör vid Nordens välfärdscenter, och Hans Swärd, seniorprofessor vid Socialhögskolan i Lund, på DN Debatt. En grundläggande faktor är ett bostadsbyggande som motsvarar befolkningsökningen, skriver artikelförfattarna.

”En stor del av dagens hemlöshet skulle försvinna om bostadsbyggandet kunde tillgodose olika preferenser och plånböcker, utan att skapa segregerade boendemiljöer”, skriver de.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera