Aktuellt / Inrikes

Ann-Marie Begler säger upp sig – klar för friskolekoncern

Trump uppges vilja benåda tidigare säkerhetsrådgivaren, Ann-Marie Begler säger upp sig, och misstron mot Kina ökar. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

Rättspsykiatriska undersökningar kan stoppas

Rättsmedicinalverket vill stoppa rättspsykiatriska undersökningar för att hindra spridningen av coronaviruset, rapporterar SR Ekot. I de fall där personen är häktad ska undersökningar fortsatt göras, men om personen som ska undersökas inte är frihetsberövad vill myndigheten vänta. 

– Vissa undersökningar kan bara göras i Göteborg och Stockholm. Det innebär väldigt långa resor, oftast med kollektivtrafik, för de här personerna, säger Lars Grönvik vid Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning.

Begler säger upp sig

Ann-Marie Begler, tidigare chef för Försäkringskassan, säger upp sig från regeringskansliet, rapporterar Svenska Dagbladet. Begler fick för över två år sedan sparken från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan, och placerades därefter på regeringskansliet – populärt kallat en tjänst på ”elefantkyrkogården”. Hon tar nu en plats i friskolekoncernen Academedias styrelse. Begler säger till SvD att hon hade ansökt om att få ha styrelseuppdraget som en bisyssla, men att regeringen sade nej.

Misstänkt farligt föremål

Polisen utrymde natten till onsdagen ett bostadsområde i Hässelby i Stockholm sedan man fått in ett larm om ett misstänkt farligt föremål. 70 boende evakuerades, och polisens bombgrupp har under morgonen oskadliggjort föremålet – som visade sig vara ofarligt.

UTRIKES

Trump vill benåda Flynn

USA:s president Donald Trump planerar att benåda den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, det uppger flera amerikanska medier. Flynn hann bara arbeta några veckor i Vita huset. Han tvingades avgå efter att det blev känt att Trumpkampanjen haft kontakt med ryska diplomater, något Flynn erkänt att han ljugit om för den federala polisen FBI.

FN varnar för krigsbrott

FN:s människorättschef Michelle Bachelet varnar att det är stor risk att civila utsätts för krigsbrott om etiopiska regeringsstyrkor går till slutoffensiv mot upprorsmakarna i regionen Tigray. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed gav i söndags Tigreanska folkets befrielsefront en tidsfrist på 72 timmar att kapitulera, och tidsfristen löper ut under onsdagen. Regeringsstyrkor har omringat regionhuvudstaden Mekele, och FN säger att den högt upptrissade retoriken riskerar att utsätta civila för ”allvarlig fara”.

Ryssland hotade ramma fartyg

Ett ryskt krigsfartyg hotade på tisdagen att ramma ett amerikanskt krigsfartyg i Japanska sjön, rapporterar BBC. Enligt Moskva ska det amerikanska fartyget ha befunnit sig i närheten av den ryska gränsen, något USA dock förnekar. En talesperson för den amerikanska flottan säger att man aldrig kommer att böja sig för illegitima anspråk, ”som de som nu har gjorts av den ryska federationen”.

DEBATT

Misstron mot Kina ökar

Synen på Kina är i dag sämre i Sverige än i något annat europeiskt land, det visar en undersökning gjord av Utrikespolitiska institutet, UI. Björn Jerdén och Tim Rühlig, forskare vid UI, skriver på DN Debatt att 80 procent av svenskarna har ett lågt förtroende för Kina, medan bara 15 procent har en positiv inställning till landet. 60 procent säger att deras inställning till Kina har försämrats de senaste tre åren.

MP: Ta kraft mot klimatkrisen

Miljöpartiets språkrörskandidat Märta Stenevi skriver på Aftonbladet Debatt att coronapandemin har visat att det går att reagera snabbt och kraftfullt vid en kris – nu kräver hon att samma kraft används för att stoppa klimatförändringarna. Stenevi föreslår bland annat en koldioxidbudget, samt större statliga satsningar på ny teknik.

L vill sjukskriva på nytt sätt

Tre L-debattörer skriver på SvD Debatt att de vill se en förändrad sjukskrivningsprocess, för stärkt patientsäkerhet och bättre arbetsmiljö för läkare. Debattörerna föreslår att andra yrkesgrupper bör få skriva utlåtanden till Försäkringskassan, till exempel sjukgymnaster. De vill också höja kompetensen hos Försäkringskassans handläggare, för att säkerställa att de förstår läkares utlåtanden.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera