Frågor & svar: Stänger matbutikerna om Handels strejkvarsel blir verklighet?

Text: Redaktionen

Bild: TT

Handels varslar om strejk där 5 000 anställda omfattas. Varför kommer beskedet nu?

– Det enkla svaret är att deras avtal med arbetsgivarna i Svensk Handel löpte ut vid månadsskiftet, och då gäller inte arbetsfred längre. De kan varsla om strejk nu, och sätter varslet till den 13 november. Det är naturligtvis en påtryckning mot arbetsgivaren.

– Det andra är att en annan låglönegrupp, medlemmarna i Kommunal, just fått ett avtal som de själva beskriver som fantastiskt bra. Nu vill Handels pressa på för att höja lönerna hos sina medlemmar.

Men har inte Handels varit bland de som drabbats hårdast av corona med arbetslöshet?

– Jo, Handelsanställda och Hotell- och Restaurangfacket är de som nog drabbats i särklass mest av coronakrisen. Men Handels är noga med att säga att deras varsel riktar sig mot företag ”som gjort stora vinster under pandemin”. Livsmedelshandeln hör definitivt dit, som ökat omsättningen under coronakrisen. Och allt som oftast kan vi läsa om ICA-handlare som blivit miljonärer…

– Dit hör också flera e-handelsföretag liksom företag som Ikea, Bauhaus eller Biltema, som inte drabbats så mycket under corona.

Vad är parterna inte överens om?

– Enkelt uttryckt lönenivån. Men framförallt har Handels velat se en låglönesatsning på de som har allra lägst löner, under 26 100 kronor per månad.

Leder det här till en strejkvåg?

– Knappast. På handelssidan har arbetsgivare och facken nu elva dagar på sig att komma överens, men kan de inte det kommer 5 000 anställda tas ut i strejk den 13 november.

– För industrisidan sätter IF Metalls avtal som blev klart i helgen det så kallade märket som i princip alla andra har att utgå ifrån.

Är det vanligt med strejker i Sverige?

– Tvärtom kan man säga. Man pratar om svenska modellen, som går ut på att saker ska lösas förhandlingsvägen, inte genom strejker. Det var den som formulerades i Saltsjöbadsavtalet 1938.

– Och så har det sett ut mestadels sedan dess. De senaste strejkerna i Sverige har rört speciella grupper, som när piloterna strejkade för några år sedan. Eller när sophämtarna i Stockholm gick ut i strejk, men det var en så kallad vild strejk. De hade ett gällande avtal när den pågick. Den längsta konflikten på senare år har handlat om Hamnarbetarnas strejker, men då handlade det om deras rätt att skriva avtal med arbetsgivaren.

Vad händer nu?

– Båda sidor kommer inte vara overksamma, utan ta fortsatta kontakter. Det blir säkert också någon form av medling, att en eller flera personer utses att försöka jämka ihop parterna.

Kommer jag inte kunna handla mat om det blir strejk den 13 november?

– Jo, de som varslas är 22 företag. Men all livsmedelshandel i en stad stängs inte ned. Om till exempel City Gross i Växjö tas ut i strejk kommer de andra affärerna att ha öppet. Men varslet är lagt så att till exempel alla butikskedjor ska drabbas, ICA, Willys, Hemköp och City Gross. Däremot inte Coop. De är inte med i motparten Svensk Handel utan i kooperationens arbetsgivarorganisation KFO som sluter egna avtal.