Susanna Gideonsson kan bli LO:s nästa ordförande

Text:

Bild: TT

Handels har nominerat sin ordförande och Gideonsson har accepterat nomineringen. Hon är 56 år och bor i Umeå, men veckopendlar till Stockholm.

Fast ett tungt uppdrag får hon lämna omedelbart – det som ordförande i den valberedning som ska föreslå en ny ordförande.

LO:s kongress den 12 till 15 juni ska utse en ny ledning för LO. Nuvarande ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson avgår vid kongressen. I diskussionen efter det stått klart att han lämnar har Susanna Gideonsson framstått som något av favoritkandidaten.

När tidningen Kommunalarbetaren ringde runt bland LO-förbunden var Gideonsson den som hade starkast stöd.

– Det var inget lätt beslut. Men om vi vill något som förbund måste vi också vara beredda att ta ansvar. Handels vill se ett starkt LO som tar tydlig strid för våra medlemmars frågor på arbetsmarknaden och i samhället, säger hon till Handelsnytt.

Totalt är 17 personer nominerade till olika poster i LO-ledningen som traditionellt består av fyra personer.

Ingen från Handelsanställda har tidigare varit LO-ordförande. Däremot har fyra från Metall varit det, senast avgående Karl-Petter Thorwaldsson. Handels organiserar de anställda i butiker där många har visstidsanställningar och fackliga organisationsgraden är låg.

Om Gideonsson väljs blir hon LO:s andra kvinnliga ordförande, första var Wanja Lundby-Wedin (2000-2012).

***

FAKTA: Susanna Gideonsson

Ålder: 56

Bakgrund: Växte upp i Umnäs mellan Storuman och Tärnaby och Lycksele i Västerbotten.

Familj: Man och två söner. Hon träffade sin man på en facklig kurs. ”Jag var kommunalare och han var metallare. Vi tyckte olika om allt.”

Bor: Umeå. Övernattningslägenhet i Stockholm.

Fritid: Umgås med man och barn, släkt och vänner, tränar hunden, jobbar i trädgården och läser.

Karriär: Anställd på Handels 1996 som ombudsman – först i Söderhamn och sedan i Luleå. Till förbundskontoret 2005. Kongressvald till första vice ordförande 2006, och ordförande 2014. (Fakta från Handelsnytt)

LÄS OCKSÅ: Thorwaldssons sista LO-strid kan bli hans värsta