Ekonomi / Ekonomibloggen

Sidea: Alkoholförbudet kan bli ett kostsamt experiment

Till att börja med: Varför vänta till 20 november med att införa förbudet?

Jag befann mig på en enslig krog vid Nytorget i Stockholm när jag såg nyheten i mobilen: från den 20 november stoppas restaurangernas alkoholservering efter klockan 22. Reaktioner från krögarna dröjde inte. Det är ett stort bakslag för en redan pressad bransch och stödpaketen har räckt föga. Mitt sällskap och jag tittade oss omkring på Södermalmskrogen – det var bara vi och ett tjejgäng tre meter bort.

Regeringens beslut är förståeligt. Särskilt mot bakgrund av de filmer från Stureplanskrogarna som spridits på senare tid. Det är inte helt lätt för en salongsberusad kroggäst att minnas Anders Tegnells förhållningsregler. De flesta slappnar av – vilket ändå i de flesta fall är skälet till att man besöker en krog framför att stanna hemmavid. Det är rimligt att ta till olika medel för att försöka stoppa smittospridningen.

Nytt besked: Regeringen vill stoppa alkoholförsäljning efter klockan 22

Men det går att ha ett par synpunkter på regeringens beslut. Framför allt – varför införs inte alkoholförbudet omedelbart? Det är drygt en vecka tills det införs, och vid matbordet passade jag på att beställa in mer – detta blir ju något som man inte kommer kunna göra framöver i åtminstone tre månader.

I tidningen läser jag att ungdomar också laddar upp inför förbudet med planer på rejäla krogbesök dagarna före att förbudet införs. Det hela minner om något vi hört förut.

I takt med industrialiseringens spridning och städerna tillväxt konsumerades allt mer alkohol i början av 1900-talet. Runt 1920 härjar ett enormt fylleri. Missbruket och ohälsan är stor. Politiker i en rad västerländer – i USA men även i Norden – vill få stopp på det så man går på källan. Spriten. Alkoholförbud införs i bred skala.

Även Sverige håller en folkomröstning i augusti 1922. Nej-sidan skördar en knapp seger (51 procent av rösterna). Motboken, där ens alkoholinköp bokförs, blir istället kvar ett tag till. I USA har man vid samma tid redan ett strikt alkoholförbud. Kroghålor – så kallade speakeasies – poppar upp istället. Hembränning och smuggling frodas.

Många länder som inför totalförbud har kvar det i mer än tio år. Experimentet upphörde till slut och särskilt framgångsrikt var det inte heller. I USA mellan 1921 och 1929 femfaldigades alkoholkonsumtionen räknat per capita, enligt en studie från Columbia-universitet.

En vecka dröjer till det nya alkoholförbudet införs.

Coronaförbudet som införs 20 november blir intressant av flera skäl. Målet är att stoppa smittospridningen, inte minska alkoholkonsumtionen. Likväl blir det hela ett kostsamt experiment för den svenska befolkningen – och krögarna.

Å ena sidan får vi se vad som händer när alkoholkonsumtion på krogen begränsas i rikstäckande omfattning.

Tendensen har annars varit åt andra hållet. Tillgänglighet och utbud breddas. Vin till sushin, Systembolaget har öppet på lördagar, hemleverans till dörren, och så vidare. Att det nu ska gå åt andra hållet blir ett experiment som kommer att detaljstuderas av folkhälsoexperter en bra tid framöver.

Ekonomerna kommer titta på en annan fråga: vad händer när man tar alkoholen ur ekvationen av att driva krog? Krögarna redan nu vet att kalkylen inte går att få ihop. Under den första coronavågen i våras var många restauranger snabba med att erbjuda olika take away-lösningar. Mer än så kan nog inte göras just nu. Matlådan är tömd på verktyg. Det är förståeligt att branschen känner en desperation inför det stundande förbudet.

Alkoholkonsumtionen hemmavid kommer sannolikt att öka, men med hur mycket? Femfaldigas som i USA på 20-talet? Unikt är att Sverige kan fånga upp detta genom att syna Systembolagets månadsförsäljning.

Vad regeringen inte räknar med är att finns kroggäster som vill fortsätta att dricka och umgås på restauranger, trots att världen ser ut som den gör just nu. Om man ska dra ytterligare någon parallell till förbudsåren i USA är det att den perioden lade grogrunden för organiserad brottslighet, vilket tog lång tid att komma till rätta med.

Sverige har redan en kriminalitet som är stadd i tillväxt . Om svenskar trots allt vill gå emot alkoholförbudet är risken stor att krogverksamheten kommer drivas i lönndom. Vilka kan tänkas bedriva sådan verksamhet? Knappast de mest renhåriga krögarna, utan sådana som redan nu har kniven mot strupen.

Men jag kan ha fel.

Läs fler inlägg i ekonomibloggen här!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera