Nytt besked: Regeringen vill stoppa alkoholförsäljning efter klockan 22

Text:

Bild: TT

— Det är fler som börjat slappa under hösten, det är ingen tvekan om det.

Nu stoppar regeringen all alkoholförsäljning på krogar efter 22. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff under onsdagseftermiddagen.

— Alla indikatorer pekar åt fel håll. Smittspridningen ökar snabbt, säger statsministern som inskärper allvaret i situationen.

— Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart. Vi riskerar fler sjuka, fler avlidna. Fler utarbetade människor i vården, fler uppskjutna operationer. Vi riskerar den situation i Sverige vi hade i våras.

Flera andra länder har redan infört liknande restriktioner, bland annat Norge.

— Varje persons agerande och varje persons slarv har betydelse, säger statsministern.

Förbudet ska börja gälla den 20 november och till med sista februari, enligt regeringen.

– Du ska inte ordna fester, du ska inte gå på fester. Avstå från matcher och tävlingar. Och som arbetsgivare gör det du kan för att hjälpa personalen att följa råden, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hittills har 6.057 personer dött efter att ha insjuknat i covid-19 i Sverige. 162.240 personer har testats positivt och 2.851 personer har behövt intensivvård.

Samtidigt fattar Stockholms stad beslut om besöksstopp på alla äldreboenden i kommunen.

—Vi ser en kraftig ökning av bekräftat smittade samt misstänkt smittade inom äldreomsorgen, vi pratar om en tredubbel ökning på bara en vecka. Brist på tester i kombination med hög smitta gör att vi behöver fatta det här svåra men nödvändiga beslutet, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till Aftonbladet.

13 regioner har nu särskilda allmänna råd med hårdare restriktioner för att få bukt på smittspridningen i Sverige.