Regeringen förbjuder minkuppfödning under 2021: »Fortfarande en riskfaktor«

Text:

Bild: TT

Smittan bland minkar i Danmark har inneburit att landet avlivat alla landets minkar och ersatt minkuppfödarna med över 20 miljarder kronor. Dessutom har man förbjudit all avel av minkar under 2021.

Nu vill även Sverige förbjuda aveln av mink i Sverige, trots att minkbeståndet i Sverige bara är en knapp tiondel så stor som den danska. Efter det danska förbudet har minkfarmare i Danmark sneglat på att flytta produktionen till Sverige som en potentiell lösning för att kunna driva sin verksamhet vidare, men den dörren stängs nu av regeringen.

– Det är viktigt att komma ihåg att Sverige har i sammanhanget en relativt liten pälsnäring, sa Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S) på presskonferensen.

Listerlandet har haft problem med covid-smitta under vintern, men alla minkuppfödningar ska enligt egna uppgifter vara smittfria sedan årsskiftet. Innan dess hade smittan hunnit spridas på 13 olika gårdar i området.

– Vår minkindustri är fortsättningsvis en riskfaktor, sa Per Bolund, finansmarknadsminister (MP) på presskonfensen under onsdagseftermiddagen.

Till skillnad från Damnark har Sverige inte avlivat alla minkar på farmarna. Det finns fortfarande drygt 100 000 avelsdjur kvar, enligt TT. Sverige har inte heller drabbats av det muterade virus som spred sig mellan människa och mink i Danmark och bland annat orsakade en total nedstängning av stora delar av Danmark i december förra året.

Kravet på att avveckla minknäringen i Sverige har länge drivits av framför allt Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Sverige. Men motstånd har funnits från flera andra partier och från Blekinge, främst eftersom man menar att pälsnäringen skapar jobb och att industrin kan skötas på ett säkert och djurvänligt sätt.

—  Så länge som vi har den här samhällsspridningen så kommer den här risken att kvarstå, säger Ann Lindberg, generaldirektör på Jordbruksverket under presskonferensen.

Förbudet gäller nya kullar under våren 2021.

Det här är inte det enda viruset som spridits på olika gårdar de senaste månaderna. I Mönsterås har fågelinfluensan konstaterats hos landets största äggproducent som står för närmare en fjärdedel av landets äggproduktion. Där har jordbruksverket beslutat om att över en halv miljon höns ska avlivas, vilket Fokus tidigare skrivit om.