Aktuellt / Inrikes

Därför brann Polarbröds fabrik ner snabbt: »Som en stor brandcell«

MSB:s utredning om branden i Älvsbyn klar, Kina blockerar Myanmarprotest, och kritik mot Leninpriset. Det här är morgonens nyheter.

INRIKES

MSB: Polarbröds fabrik en brandcell

Polarbröds bageri i Älvsbyn var en enda stor brandcell, och det saknades tekniska lösningar för att kunna släcka bränder på ett effektivt sätt. Det konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i utredningen av hur fabriken kunde brinna ner så snabbt i fjol. Det ska bland annat ha saknas vattensprinklers i byggnaden. 

"Bageriet har byggts till i etapper under många år och det ledde till slut att lokalen var en enda stor brandcell på 9 000 kvadratmeter", skriver myndigheten.

Dubbla tester tär på vården

Flera regioner slår larm om att personer som testat positivt för covid-19 sedan inom kort tid testar sig en andra gång, rapporterar SR Ekot. Att testa sig på det här sättet är inte bara onödigt, det stjäl också resurser från sjukvården, varnar man. Orsaken uppges i många fall vara att arbetsgivaren kräver att den som varit sjuk ska kunna återgå till jobbet.

– För att få en garanti att personen i fråga inte har covid-19 längre, säger Jessica Marin vid smittspårningsenheten vid region Östergötland.

UTRIKES

Kina blockerar protest i FN

Kina har genom ett veto i FN:s säkerhetsråd blockerat ett fördömande av militärkuppen i Myanmar, rapporterar BBC. Säkerhetsrådet möttes på tisdagen, men lyckades inte enas om ett gemensamt uttalande efter det kinesiska vetot. Elliott Prasse-Freeman, Myanmar-expert vid universitetet i Singapore, säger till BBC att Kina verkar vilja låta Myanmar hantera militärkuppen på egen hand.

–- Kina verkar gå framåt som om det här är Myanmars ”interna angelägenhet”, och att det vi ser är ett slags ”ombildning av regeringen”, som kinesiska statsmedier uttrycker det, säger Elliot Prasse-Freeman.

Europol varnar för falska intyg

Europas medlemsstater varnas för falska coronaintyg. Den europeiska polismyndigheten Europol skriver på sin hemsida att kriminella säljer falska intyg som visar att man har ett negativt covid-19-test. Intygen ska ha sålts i bland annat Frankrike, Storbritannien och Spanien, och de ser mycket autentiska ut.

1 400 personer gripna efter dom

Över 1 400 personer har gripits i samband med protester till stöd för den ryske aktivisten och  oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Han dömdes på tisdagen till 3,5 års fängelse för att ha brutit mot sin villkorliga frigivning. Navalnyj å sin sida hävdar att det var omöjligt för honom att träffa sin övervakare –- han låg i koma efter att ha blivit förgiftad med nervgift.

DEBATT

Skatteverket: Folkbokföringen utnyttjas

Den organiserade brottsligheten utnyttjar i ökande grad folkbokföringsdatabasen för att begå grova brott. Det varnar Skatteverket för på DN Debatt. Generaldirektör Katrin Westling Palm skriver att man behöver fler och vassare verktyg i lagstiftningen för att förhindra välfärdspengar från att hamna i orätta fickor. 

”Som det är nu klarar inte Skatteverket av att leva upp till förväntningarna på vad vi ska uträtta. Det råder en kapplöpning mellan oss och den organiserade brottsligheten”, skriver Skatteverket.

Almega: Krisstödet behövs nu

Regeringens permitteringsstöd har gått från att vara ett snabbt och effektivt stöd till arbetsgivare till att vara långsamt och byråkratiskt. Det skriver Thomas Erséus, vd Almega, och Andreas Ångström, näringspolitisk chef Almega, på SvD Debatt. Arbetsgivare kan med de regler som gäller nu förvänta sig stöd i bästa fall först vid valborg, i värsta fall vid midsommar, skriver de. Regeringen måste ändra reglerna så att handläggningstiden blir kortare, kräver Almega.

”Ett akut stöd behövs under den akuta krisen, inte flera månader senare.”

”Leninpriset hedrar massmördare”

Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker (M), riktar på Expressen Debatt en känga mot alla som tar emot Leninpriset. Hökmark jämför Lenin med IS och skriver att det säger något när ”en stor grupp inom svensk vänsters beundrade elit väljer att hedra Lenin med sina namn”.

"Tystnaden från den övriga vänstern säger att de ser demokratin som något relativt. Så har demokratins fiender alltid känt det”, skriver Hökmark.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera