Dramatisk minskning av bröllop i Sverige under pandemin: »Stor skillnad«

Text:

Foto: TT

Under 2020, ett år som präglades av att världen i mars drabbades av en pandemi orsakad av coronaviruset covid 19, gifte sig 70 427 svenskar. Det var 27 procent färre än året innan.

– Att Corona påverkar vårt beteende så mycket är förstås intressant och tänkvärt, säger  Ann-Marie Persson på SCB. Innan coronan var det 30 procent fler än föregående år som gifte sig, visserligen hade februari en extra helg i kalendern förra året, men uppåtgående trenden vände snabbt.

Juni, juli och augusti brukar vara de månader då flest svenskar väljer att gifta sig. Så blev också fallet 2020. Framför altaret under sommarmånaderna ställde sig 28 042 folkbokförda svenskar. Det kan jämföras med sommaren 2019 när 41 276 bytte ringar i juni, juli och augusti.

– Många ändrade sina planer för äktenskap efter coronapandemins utbrott och effekten av det ser vi tydligast under sommaren, eftersom det är relativt få som gifter sig under våren, jämfört med under sommarmånaderna, men ändå är skillnaden stor, säger Ann-Marie Persson.

– Det går kanske att tolka som att för de som väljer att inte gifta sig är det i större utsträckning själva festen som är det som lockar med bröllopet, medan de som gift sig tyckt att det var giftermålet som sådant, säger Ann-Marie Persson.

I SCB:s statistik över hur många svenskar som gift sig varje månad och år sedan 1991 går det att se att under 2010-talet gifte sig varje år mellan 90 000 och drygt 100 000 svenskar. Den månad under hela 30-årsperioden då flest svenskar gifte sig var juli 2010, då 16 983 par kysstes framför prästen eller vigselförrättaren och lovade varandra trohet.

– När en månad sticker ut brukar det bero på en enskild händelse, säger Ann Marie Persson och googlar och upptäcker att kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig den 19 juni det året.

– Då var det antagligen det som inspirerade många att gifta sig.

Svenskarnas minskande lust att gifta sig under pandemin tycks inte vara unik.  Rekordfå vill gifta sig i pandemins Japan också, rapporterar Aftonbladet.

Endast 537 583 giftermål blev det under 2020. Det var 12,7 procent färre än året innan, den största minskningen sedan 1950, då efterkrigsårens vigselyra hade börjat lägga sig, enligt hälsodepartementet i Tokyo.

Sambandet mellan antalet giftermål och antalet nyfödda är starkt, skriver Aftonbladet. Därför är den nya statistiken oroväckande för myndigheterna, som i åratal har brottats med frågan om hur den demografiska utvecklingen ska vändas. Vissa par har skjutit upp sina bröllop tills dess att stora sammankomster tillåts igen. Andra, som har drabbats ekonomiskt av pandemin, har helt enkelt gett upp tanken på giftermål, säger Takumi Fujinami på japanska forskningsinstitutet till den svenska kvällstidningen.

I Sverige är bröllopsnedgången inte på samma sätt en fördjupning av en långsiktig trend. Det gör den på sätt och mer dramatisk. Man får gå tillbaka till 1998 för att upptäcka ett år så färre svenskar gifte sig. Under den näst sista sommaren under förra seklet, en sval och regnig period i större delen av landet, präglad av nyhetsrapportering om USA:s dåvarande president Bill Clintons utomäktenskapliga affär med Monica Lewinsky i Ovala rummet, valde endast 63 921 svenskar att avge trohetslöfte.

Ann Heberlein: Pandemin som krossade våra illusioner