Militärkupp i Myanmar – USA hotar med åtgärder mot kuppmakarna

Text: Redaktionen

Foto: TT

INRIKES

MP vill se hårdare straff för knivbrott

Miljöpartiet sällar sig till de partier som vill se hårdare straff för brott mot knivlagen, rapporterar SR Ekot. Den som bryter mot förbudet att bära kniv på allmän plats döms i dag nästan alltid till böter, men flera partier, bland annat M, SD och L, vill höja minimistraffet. Om man kan befara att kniven ska användas i brottsligt sammanhang bör man dömas till fängelse, från 14 dagar upp till ett år, föreslår M.

– Det är skjutningar som blir uppmärksammade, men vi ser att det är fler fall i kriminella uppgörelser där det är kniv inblandad. Så vi ser gärna en översyn av regelverket, säger MP:s rättspolitiska talesperson Rasmus Ling till Ekot.

Vinst för Swedbank

Bankkoncernen Swedbank gjorde en vinst fjärde kvartalet, jämfört med samma period året innan. Rörelseresultat låg på 5 654 miljoner kronor. Rörelseresultatet fjärde kvartalet 2019 låg på 5 401 miljoner kronor. Swedbanks vd Jens Henriksson skriver i en kommentar att utvecklingen i världens ekonomier överskuggades av pandemin, men nu när vaccinering har inletts ser banken ljus i tunneln. 

”Det kan dock komma att dröja innan vi kan överblicka effekterna av pandemin. De statliga åtgärder som erbjuds företag och privatpersoner är avgörande för den fortsatta ekonomiska utvecklingen”, skriver Jens Henriksson.

UTRIKES

Militärkupp i Myanmar

Aung San Suu Kyi och flera andra politiska ledare i Myanmar har frihetsberövats i samband med gryningsräder på måndagen, rapporterar flera medier. Militären i landet anklagar regeringen för valfusk, och har utlyst undantagstillstånd i ett år. Aung San Suu Kyis parti NLD vann i valet som hölls november. I ett meddelande som lästes upp i militärens egen tv-kanal säger man att makten nu ligger hos överbefälhavare Min Aung Hlaing. 

”Valkommissionen UEC har misslyckats med att lösa stora oriktigheter i det allmänna valet som hölls den 8 november 2020”, står det i det uttalande som lästes upp i tv.

Militärkuppen fördöms av omvärlden, bland har USA hotat med åtgärder mot kuppmakarna.

Astra Zeneca lovar mer vaccin

Astra Zeneca ska leverera ytterligare nio miljoner vaccindoser till EU under årets första kvartal, det meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter på söndagskvällen. Läkemedelsbolaget kommer dessutom att inleda leveranserna av vaccinet en vecka tidigare än planerat. Enligt von der Leyen kommer Astra Zeneca att utöka tillverkningskapaciteten i Europa, och de första leveranserna väntas andra veckan i februari.

DEBATT

SD: Techjättar kan inte styra debatten

Flera sverigedemokrater, däribland partiledare Jimmie Åkesson, skriver på DN Debatt att det behövs en parlamentarisk kommitté för att i lag säkerställa fri åsiktsbildning på internet. Artikelförfattarna skriver att i dag kan vem som helst, även de mäktigaste i världen, tystas av techjättarna. Man kritiserar Stefan Löfvens uttalande om att man får säga vad man vill på gatan, men inte att det är en mänsklig rättighet att häva ur sig vad som helst i sociala medier.

”Vill man få genomslag i dag är det mer avgörande att ha en bred närvaro på internet, snarare än en kraftig megafon och en hög pall att stå på.”

”Nedstängningar slår mot barn”

Vi behöver värna om öppna skolor och tillgång till fritidsaktiviteter under pandemin. Det skriver företrädare för Sveriges Barnläkarförening på SvD Debatt. De flesta barn som smittas av sars-cov-2 får lindrig sjukdom eller inga symtom alls skriver man, men nedstängning och restriktioner kan leda till ökad fysisk och psykisk ohälsa på grund av mer stillasittande och isolering.

”I ett läge med stor smittspridning i samhället måste alla bidra till minskad smittspridning, även barn och ungdomar. Samtidigt är det av största vikt att, inför varje restriktion som rör barns och ungdomars vardag, baserat på befintlig forskning och erfarenhet, noggrant avväga om eventuell vinst av minskad smittspridning är rimlig i relation till kända negativa effekter.”

Undvik generation C

Få saker kan vara viktigare att undvika än att den nu uppväxande generationen blir generation corona. Det skriver Per Schlingmann och Kjell A Nordström på Expressen Debatt. Unga vuxna som studerar eller precis äntrat arbetsmarknaden får se sina liv bli omstöpta på grund av pandemin, skriver Schlingmann och Nordström. Distansundervisning har försämrat kvaliteten på undervisningen, och jobb som inte kräver erfarenhet har mer eller mindre försvunnit. Artikelförfattarna vill att en särskild samordnare inrättas för att rädda företag som anställer unga.

” Svaret är naturligtvis inte att låta smittan härja fritt, men vi måste ha mod att avstå symbolåtgärder som att stänga krogarna klockan 20 för att visa politisk handlingskraft. I ivern att framstå som handlingskraftiga får vi inte offra de långsiktiga effekterna för den unga generationen.”