Pingpong-utvisningar av diplomater kan bli ett hot för ryska oligarker

Text:

Bild: TT

I fredags utvisade Ryssland en svensk, en tysk och en polsk diplomat. Igår, måndag, svarade Sverige, Tyskland och Polen med exakt samma medel, enligt diplomatiska spelregler: utvisning av en diplomat på samma nivå.

– Vi ser det här som en ovänlig handling från Ryssland, säger utrikesminister Ann Linde till TT och kallar det ryska agerandet "helt oacceptabelt".

Ryssland hävdar att de utvisade diplomaterna deltagit i protestdemonstrationer för den fängslade Aleksej Navalnyj. De har inte deltagit i demonstrationerna, men väl observerat dem, vilket är en helt normal arbetsuppgift för diplomater.

Stig Fredriksson, journalist som arbetat många år som korrespondent i Ryssland, hyser inga tvivel om att Rysslands regering använder de påhittade anklagelserna för att skicka ett tydligt budskap till väst.

– Det är absolut bara en förevändning, säger han till Fokus.

–De vill säga: ´Vi gör som vi vill och tar oss rätten att utvisa vilka diplomater vi vill. Ni ska inte tro att ni kan påverka oss.´

Ändå tror han att det är just det Kreml nu är rädda för.

Aleksej Navalnyjs stabschef Leonid Volkov, som befinner sig utanför Ryssland, har skickat en lista på ett trettiotal namn, alla rika oligarker och kompisar till Vladimir Putin, och uppmanat USA och EU att införa sanktioner riktade mot dem.

– De har allihop villor på rivieran, sina pengar på västerländska banker och sina barn i toppskolor i London och Paris. Skulle man införa inreseförbud från Ryssland skulle det slå hårt mot dom. Det är det jag tror de är rädda för nu, säger Stig Fredriksson.

Den rädslan är inte ogrundad. Frågan står på dagordningen på nästa möte för EU:s statsministrar, skriver Moskow Times.

– Det blir spännande att se om  Biden i USA och EU:s ministerråd vågar införa sanktioner mot dem, säger Fredriksson.

Men EU:s ministerråd måste vara enhälligt och i Ungerns Victor Orban brukar vara mån om att hålla sig väl med Putin.

Ska man förändra Putins ställning är det mot oligarkerna man ska sätta in stöten. Att demonstrera kommer ryssarna ingen vart med, även om det sker på allt fler och allt mindre orter.

– Nej, Putin störtas inte förrän någon i hans inre cirkel opponerar sig. Och de vill inte opponera sig för då riskerar de att förlora allt. Han har mycket skickligt byggt sitt styre på att låta oligarker berika sig.

Då har inte heller Aleksej Navalnyj någon reell chans?

– Nej, jag tror inte det. Han kommer att sitta inlåst i straffläger till valet 2024 när han sagt att han ska utmana Putin om presidentposten. Förra gången, 2018, underkände de hans kandidatur.

Så dålig som den är nu har inte relationen mellan Ryssland och Sverige varit sedan Sovjettiden, bedömer Stig Fredriksson:

– Då visste vi åtminstone var vi hade varandra. Relationen mellan Ryssland och väst har varit dåliga sedan annekteringen av Krim och bara försämrats sedan dess. Visst kan man kalla det ett lågvattenmärke nu. De skyller detta på oss och de kommer inte att backa.

Det hela grundar sig också i att ryssarna har en helt annan syn på saken:

– Enligt deras verklighetsbeskrivning är Navalnyj en CIA-agent och demonstrationerna är arrangerade från väst för att störta Putin.

Däremot är det förmodligen slut på utvisnings-pingpongen för den här gången.

– Det skulle förvåna mig om ryssarna trappar upp det diplomatiska spelet nu. Nu är vi kvitt.

Återstår att se hur utvisningsdemonstrationen verkar på makthavarna i EU och USA när det gäller restriktioner mot Putins maktbas, oligarkerna.

LÄS OCKSÅ: Han är Putins stora skräck