Polisskydd på Folkhälsomyndigheten efter dödshot: »Blir bara sämre«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Polisskydd på Folkhälsomyndigheten efter dödshot

Hoten och hatet mot Folkhälsomyndigheten har eskalerat och flera i ledningen behöver nu polisskydd.

– Det har gått så långt att vi har dödshot som utreds av polisen, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson till TT .’

Många i raden av hatmejl till Folkhälsomyndigheten har riktats till statsepidemiolog Anders Tegnell.

"Du är ju färdig för 40 års fängelse eller livstid", börjar ett mejl till Tegnell. Brevskrivaren vill se honom straffad och avslutar med "Helst arkebusering i direktsändning genom SVT."

Folkhälsomyndigheten har översvämmats av mejl, telefonsamtal och inlägg på sociala medier sedan pandemin startade. Det mesta är frågor och synpunkter, men det kommer också hat, rena hot och personangrepp.

– Vi har medarbetare som har polisskydd. Och det blir inte bättre, utan det blir bara sämre, säger Johan Carlsson som inte vill inte berätta i detalj hur myndigheten agerar, mer än att säkerheten i myndighetens lokaler under året har skärpts med vakter.

 

Dadgostars angrep regeringens coronastrategi i TV-intervju

Regeringen har misslyckats med sitt uppdrag att skydda de äldre under pandemin, sa Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) SVT:s 30 minuter på torsdagskvällen. Dadgostar kräver nya insatser för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen.

– Det var en förvånansvärd nonchalans kring insatserna i äldreomsorgen under förra året, sa den nyvalde vänsterledaren i TV-intervjun.

Coronapandemin har krävt över 12 000 liv i Sverige och på flera håll i landet ökar nu smittspridningen i hög takt. Samtidigt står många regioner och stampar i väntan på försenade vaccinleveranser.

– Regeringen hade ett uppdrag, och det var att skydda de äldre. Då behöver man gå in med enorma insatser i den äldreomsorg som vi visste hade väldigt stora brister, men det gjorde inte regeringen, påpekade Dadgostar. Det var en förvånansvärd nonchalans kring insatserna i äldreomsorgen under förra året.

– Vi befinner oss i en akut smittspridningsfas, då måste regeringen gå in och göra insatser. Man måste minska antalet timanställda i äldreomsorgen, vaccinationerna måste ut, bemanningen måste upp och man behöver göra fler utbildningsinsatser.

 

Expert om mutationen: Vaccinen skyddar sannolikt mot allvarlig sjukdom

De tre vaccin som har testats mot den sydafrikanska variationen har ett lägre skydd mot mildare smitta av coronaviruset. Däremot skyddar de sannolikt mot allvarlig sjukdom och död, enligt vaccinexperten Matti Sällberg.

– Det är viktigt att vi alla vaccinerar oss, att vi fortsätter processen som vi har, säger han i Aktuellt.

20 nya fall av den sydafrikanska virusmutationen bekräftades i Västmanland under onsdagen. Det är det första fallet av klustersmitta av den nya mutationen i Sverige.  I nuläget går det inte att koppla något av fallen till eventuella resor.

– Någon typ av resekoppling finns det, men smittspårningen får bena ut hur det har gått till, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin, i Aktuellt.

Nyheten om klustersmittan kommer mitt i vaccinationsprocessen, samtidigt visar studier att flera vaccin biter sämre på mutationen.

– Av de tre vaccin som har testats i Sydafrika så är det två som visar ett ungefär 30-procentigt mindre skydd, och sedan är Astras skydd lite osäkert, säger Matti Sällberg.

 

Rekordmånga unga vuxna söker skuldsanering

sökte mellan 18 och 30 år om skuldsanering hos Kronofogden rapporterar Svenska Dagbladet.

Det är mer än en fördubbling mot året innan. Enligt myndigheten tyder ökningen på att unga inte lärt sig tillräckligt om ekonomi.

- Vi ser ganska tydligt att det saknas en ekonomisk grundkompetens hos de yngre som kommer ut från skolan, säger Per-Olof Lindh, enhetschef för skuldsanering hos Kronofogden.

 

UTRIKES

Benjamin Netanyahu och Joe Biden i ett första samtal

USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har talat med varandra för första gången sedan Biden tillträdde 20 januari, rapporterar AFP och Reuters.

En talesperson för Netanyahu säger att samtalet var ”varmt och vänligt” och att det pågick i runt en timme.

Att det har dröjt så länge innan de två ledarna talade med varandra har av vissa tolkats som ett tecken på att Biden inte uppskattat Netanyahus nära band till Donald Trump. Vita huset har dock avfärdat detta och sagt att Netanyahu skulle bli den första ledaren i Mellanöstern Biden skulle kontakta.

 

Nya Zeeland inför gratis mensskydd i skolor

Det kommer att finnas gratis mensskydd på skolor i Nya Zeeland från och med juni i år. Det meddelar landets premiärminister Jacinda Ardern.

– Att tillhandahålla gratis mensskydd i skolorna är ett sätt för regeringen att direkt bemöta fattigdom, att bidra till att öka närvaron i skolan och att påverka barns välmående positivt, säger Ardern i ett uttalande enligt NZ Herald.

 

Sverige värd för konferens till stöd för krisens Jemen

Sverige kommer att stå värd för en internationell givarkonferens till förmån för Jemen 1 mars, rapporterar TT. Flera år av inbördeskrig har gått hårt åt landet och den humanitära krisen kallas ofta världens värsta.

– Vi måste göra allt vad vi kan och samla världen för insatser, för att förhindra svälten men också ge viss värdighet till Jemen, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).

Sverige har även tidigare försökt agera i Jemen-konflikten, bland annat genom fredssamtal i Stockholm i december 2018.

FN och Saudiarabien var värdar för en givarkonferens på hög internationell nivå den 2 juni 2020 som svar på den humanitära krisen i Jemen.

Då lovade ett 30-tal länder och givare sammanlagt omkring 11,2 miljarder kronor till insatser i Jemen, enligt FN-organet Unocha.

– Det är en utdragen konflikt, som inte går att lösa bara med humanitära insatser. Och det måste ske långsiktigt, säger Per Olsson Fridh.