Inrikes

M: Ökad chans till regeringsskifte efter Liberalernas vägval

M och KD välkomnar Liberalernas beslut i regeringsfrågan. Men fortsatt oklart om L kan tänka sig budgetsamarbete med SD. Fem miljoner kommer att ha fått vaccin före halvårsskiftet, säger nu vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Inrikes 

Ökad chans till regeringsskifte efter L-beslut

M och KD ser Liberalernas besked i regeringsfrågan som en ökad chans till maktskifte efter valet nästa år.

– Det är ju självklart så att ju fler partier och väljare som vill ha ett maktskifte desto större är möjligheterna att få det att hända, säger M-ledaren Ulf Kristersson till SR Ekot.

Under söndagen bestämde L efter en lång och känslosam debatt i partirådet att man ska arbeta för en borgerlig regering oavsett om en sådan kräver stöd av SD. Partistyrelsens linje segrade med 59 röster mot reservanternas 31.

 

Varken ja eller nej till budgetsamarbete

L:s partisekreterare Juno Blom ville inte svara ja eller nej på om partiet är redo att sitta i en borgerlig regering som budgetförhandlar med SD, när hon gästade SVT:s ”Agenda”.

– Det vi har sagt är att vi aldrig kommer att förhandla bort liberala kärnvärden. Det självförtroendet har vi som parti, sa Blom.

Hon sa att det kan finnas sakfrågor där partierna har samma syn och att strategin att isolera ytterkantspartier hittills inte gjort dem mindre starka.

 

Missnöjet mot beslutet finns där L är starkast

De flesta av Liberalernas väljare bor i storstäderna. Samma storstäder som är emot att öppna upp för samverkan med Sverigedemokraterna, skriver Altingets Johan Manell i en analys efter partirådet i Liberalerna. I riksdagsvalet 2018 samlade valkretsarna i Stockholm, Västsverige och Malmö 185 611 röster. Partiet som helhet fick 355 546 röster. Motståndarna representerar alltså mer än hälften (52,2 procent) av Liberalernas väljare år 2018.

 

Fem miljoner vaccinerade före halvårsskiftet

Fem miljoner människor i Sverige kan ha fått sin andra dos vaccin vid halvårsskiftet. Det säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SVT. Den tidigare planen var att alla över 18 år skulle ha erbjudits full vaccinering till halvårsskiftet, skriver TT.

Orsaken till fördröjningen är de försenade vaccinleveranserna, främst från Astra Zeneca. Den nuvarande prognosen bygger på att doser levereras enligt plan under våren.

 

Tryck på partybussar inför studentfirande

Uthyrare av så kallade partybussar vittnar om ett stort uthyrningstryck inför studenten, skriver TT. I flera städer är bussarna fullbokade. Förbudet mot studentflak omfattar inte partybussar, och bland uthyrare finns det en utbredd uppfattning om att personer från samma klass kan vistas ihop ombord, utan restriktioner.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är maxtaket för allmänna sammankomster som gäller på partybussar, alltså åtta personer.

 

Utrikes

Proppen i Suezkanalen nu löst

Fartyget Ever Given är nu flytande igen efter att ha blockerat Suezkanalen i nära en vecka. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till maritima tjänsteinformatören Inchcape. Enligt sajter som följer fartygsrörelser har skeppet börjat röra på sig.

Men fortfarande är det inte klart hur lång tid det kommer att ta innan trafiken återigen är igång och kön på över 480 fartyg rensats.

Framgången kommer efter att omkring 27 000 kubikmeter sand avlägsnats runt Ever Given.

 

FN vill inspektera i Xinjiang-provinsen

FN förhandlar med Kina om att få göra inspektioner av hur den uiguriska minoriteten i Xinjiang-provinsen behandlas. Det sa FN:s generalsekreterare António Guterres när han intervjuades i kanadensisk tv, rapporterar AFP.

– Jag hoppas att de når en överenskommelse snart, som tillåter ett besök utan restriktioner eller begränsningar, sa Guterres.

Den kinesiska regeringen anklagas för att samla uigurer i korrektionsläger där bland annat tvångssteriliseringar och tvångsarbete förekommer. Kina har konsekvent nekat till anklagelserna.

 

Fortsatta stängningar av H&M-butiker

Kinesiska hyresvärdar har stängt ner minst sex H&M-butiker som en följd av att klädjättens uttalande om misstänkt tvångsarbete i Xinjiang fortsätter att spridas, rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt nyhetsbyrån finns det även uppgifter i lokala medier om att fler butiker har stängts och bilder visar hur H&M:s reklamskyltar plockas ner.

Källor uppger att besluten om nedstängningarna har fattats av hyresvärdar som anser att H&M har skymfat Kina. Bloomberg rapporterar att H&M:s butiker även har tagits bort från nätkartorna Apple Maps och Baidu Maps i Kina.

 

Elva dödsfall i protester i Bangladesh

Protesterna i Bangladesh har blivit allt mer våldsamma efter att att polisen dödat demonstranter från främst den islamistiska gruppen Hefazat-e-Islam, rapporterar Reuters. Minst elva personer har dött i samband med protester under helgen.

– Polisen öppnade eld mot våra fredliga anhängare. Våra bröder dog inte förgäves, säger gruppens talesperson Azizul Haque.

Demonstrationerna startade i protest mot Indiens premiärminister Narendra Modis besök i landet.

 

Opinion

”Barn kommer i kläm med ny migrationslag”

"Utgår vi ifrån de förslag som ligger kommer Sverige permanent att införa tidsbegränsade uppehållstillstånd som ny norm (Sverige har sedan 2016 tillfälligt infört tidsbegränsade uppehållstillstånd). Tillstånden blir bland de kortaste i EU och krav på bland annat språk, försörjning och samhällskunskap föreslås införas för att få permanent uppehållstillstånd", skriver en rad företrädare för tretton organisationer på Svenska Dagbladet, bland dem Röda Korset och Svenska kyrkan

"Det är en stor omställning och i den omställningen kommer oundvikligen människor att komma i kläm. Förädringarna kommmer att drabba barn som kommit hit genpm familjeåterförening, ensamkommande barn och barn som fått uppehållstillstånd av humanitära skäl. De har redan drabbas under den nuvarande tillfälliga lagen och där omfattningen riskerar att öka om förslaget från den migrationspolitiska kommittén genomförs utan komplettering", skriver de.

Men om kommande migrationsbeslutet här.

 

”Rätt med krisstöd som går till bonusar?”

Tycker Socialdemokraterna att det är rätt att var tionde skattekrona som Volvo fått i krisstöd, nu går till bonusar åt ledningen? undrar Vänsterpartiets Ulla Andersson och Ilona Szatmari-Waldau på Aftonbladet Debatt.

”Möjligheterna att korttidspermittera anställda har varit det största krisstödet till näringslivet under pandemin. Det har varit viktigt för att rädda jobb och alla partier har ställt sig bakom det. Många företag har verkligen behövt stöden för att klara krisen”.

”Vänsterpartiet har därför lagt ett förslag i riksdagen om att strama upp reglerna för och kontrollen av korttidspermitteringarna och omställningsstödet. Vi vill att regeringen ser till att det i efterhand kontrolleras om företagen har haft rätt till stöden. Det gäller särskilt stora företag som beslutat om stora utdelningar, extrautdelningar och bonusutbetalningar till ledningen, kort efter att de lagstadgade sex månaderna har passerat. Om bolaget inte haft rätt till stödet ska det betalas tillbaka”, skriver de.

 

”Heller SD än S för Liberaler”

”Dagens liberaler samverkar hellre med Sverigedemokraterna än med Socialdemokraterna. På annat sätt kan beslutet på helgens partiråd inte tolkas”, skriver Håkan A Bengtsson på Dagens Arena.

”Sedan länge är det faktiskt svårt att se att Liberalerna har någon särskild politisk profil eller analys som i grunden skiljer sig från Moderaterna. Och det gäller många centrala politiska frågor, som den ekonomiska politiken, fördelningspolitiken, välfärden, skatterna och arbetsrätten. Under alla år av Allianssamarbete och åtta år i regeringen har den borgerliga samhörigheten blivit överordnad den liberala identiteten”, skriver Dagens Arena.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera