10 000-tals svenskar väntas åka till fjällen i påsk – trängselvärdar införs på skidorter

Text: Redaktionen

Bild: TT

Tiotusentals till fjällen i påsk

Tiotusentals skidsugna drar till fjällen över påsk, enligt en rundringning till Skistar och de olika destinationsbolagen som Ekot har gjort.

– Allt kommersiellt boende är uppbokat och vi tror att väldigt många av våra stuggäster, alltså privata gäster, kommer. Vi laddar för en intensiv påsk, säger Anna Hansson, vd för destinationsbolaget i Vemdalen till radion.

Skidorterna kommer att satsa på bland annat trängselvärdar för att minska risken för smittspridning och Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare vid region Jämtland Härjedalen, påminner om att restriktionerna måste följas.

– Är det trångt någonstans så går man inte in där, säger hon.

Coronaförslapphet inte orsak till smittökning

Det är troligen den brittiska mutationen som lett till att smittspridningen i landet ökar – inte utökad testning eller att svenskarna förhåller sig slappare till restriktionerna nu jämfört med tidigare. Det säger Tove Fall, professor i epidemiologi, till SvD.

– Det är mycket mer sannolikt att det är den som gör att vi ser den här försämringen i smittläget nu än att det beror på coronatrötthet hos befolkningen.

För att få ner smittan igen säger Tove Fall att man bör öka användandet av snabbtester för personer som av olika skäl inte kan stanna hemma. Hon är tveksam till beslutet att återgå till studier på plats för gymnasieelever, och föreslår att påsklovet skulle kunna göras dubbelt så långt.

Bakterietillväxten lika god hos vaginalt födda som hos födda med snitt

Barn som föds med kejsarsnitt har färre nyttiga tarmbakterier med sig när de föds än barn som föds vaginalt. Men när barnet är fem år är skillnaden nästan borta, enligt en ny studie från Sahlgrenska akademin.

I studien har man följt tarmbakterier hos 471 barn som är födda på sjukhuset i Halmstad. Forskarna tog avföringsprov när barnen var nyfödda, fyra månader, tolv månader, tre år och fem år.

Forskarna skriver att en viktig slutsats är att tarmmikrobiotan är ett ekosystem som mognar långsamt och att systemet inte är komplett ens vid fem års ålder. Det visar sig också att mognaden är individuell:

– Barn lär sig färdigheter som att gå och prata olika snabbt och det visade sig att samma sak gäller tarmmikrobiotans mognad, säger Lisa Olsson som är forskare vid Göteborgs universitet.

Thunberg: Pandemin visar hur vi kan agera i en kris

Världens ledare kan ta globala hot på allvar, om de bara vill. Det menar klimataktivisten Greta Thunberg, rapporterar Ekot.

– Coronapandemin, mer än något annat, visar väl att vi inte har behandlat klimatkrisen som en kris, inte en enda gång, säger Thunberg i radiointervjun.

En anledning till att världen har agerat under coronapandemin är att människor nu blev rädda på riktigt. Thunberg ifrågasätter nu om strategin att kommunicera kring klimatkrisen varit lyckad.

Hon är också kritisk till hur barn har behandlats under krisen. Hon menar att barn har gjort stora uppoffringar under krisen för att skydda de äldre. Uppoffringar som vuxenvärlden i framtiden borde betala tillbaka för genom att skydda klimatet.

Tre vuxna och ett barn döda vid skjutning i Kalifornien

Minst fyra personer, varav ett barn, har skjutits ihjäl i en kontorsbyggnad i Orange i Kalifornien, rapporterar New York Times.

Den misstänkte gärningspersonen är skadad och har förts till sjukhus. Enligt polisen är ”situationen stabiliserad” och det finns inget hot mot allmänheten

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom skriver på Twitter att händelsen är ”fruktansvärd och hjärtskärande.”

Google öppnar USA-kontoren till viss del i april

Google sällar sig till den växande skara av techjättar som planerar att delvis öppna sina kontor på nytt, efter att ha hållit stängt i flera månader till följd av coronapandemin, rapporterar Axios.

Samtidigt kommer Google med beskedet att man inför begränsningar av möjligheten att jobba hemifrån från och med den 1 september i år. De anställda får arbeta hemifrån maximalt 14 dagar per år, och måste dessutom först ansöka om lov.

Google uppmanar sina anställda att vaccinera sig mot covid-19, men det är inget krav. Kontoren öppnas med ”begränsad kapacitet” i april.

Österrikiskt blockeringshot av vaccinköp till EU

Österrike har hotat med att blockera uppköp av hundra miljoner nya vaccindoser om landet inte får en större andel av EU-ländernas coronavaccin, enligt källor till Ekot. Tonläget höjs nu när EU-länderna försöker lösa hur vaccindoserna ska fördelas mellan länderna.

EU:s jurister säger att ett Österrikes hot inte skulle kunna genomföras eftersom inget land kan stoppa vaccindoser så länge vaccindoserna fördelas i storlek med ländernas befolkningsmängd.

Enligt källor till radion finns dock ett kompromissförslag på bordet med en mindre omfördelning av tre miljoner vaccin till flera andra länder som exempelvis Bulgarien och Kroatien. Men i det förslaget finns i dag inga extra doser till Österrike.