Det våras för industrin

För fem, sex år sedan stötte jag på en bekant som berättade något märkvärdigt.

Han hade precis startat ett bolag som skulle förse hela Europa med batterier till elbilar, påstod han. En enorm fabrik skulle anläggas för ändamålet, någonstans i Sverige. Som gammal ekonomijournalist har jag för vana att osäkra revolvern när någon målar upp grandiosa affärsplaner. Jag sa inget till min vän, men trodde inte på ett ord. Ambitionerna var det inget fel på. Inte de inblandade heller – välrenommerade entreprenörer och investerare allihop. Men hur skulle de kunna ro det enorma projektet i hamn? Det skulle krävas investeringar på tiotals miljarder, kanske hundratals. Vem skulle hosta upp? Och vem skulle bli kund? Varför skulle Volkswagen, Volvo, BMW och de andra jättarna vilja handla så mycket från ett litet okänt bolag i Sverige? Det pratades ju om liknande satsningar på många andra håll i världen. Och det där med fabrik. Var inte det så nittonhundratal?

Nyligen träffade jag min bekant igen. Då hade han precis annonserat bygget av ett grönt stålverk i Boden. Finansieringen på 25 miljarder är redan säkrad. Men den här gången tvivlar jag inte en sekund på att det blir av. För i Skellefteå är bygget av batteriföretaget Northvolts gigantiska anläggning i full gång. Om två år börjar produktionen och VW har lagt in beställningar på 120 miljarder. Tillräckligt för att fylla kapaciteten de första tio åren.

Samtidigt, ännu längre norrut, har Gällivare valts till värd för ytterligare en stor industrisatsning. Där ska SSAB, LKAB och Vattenfall producera fossilfri järnsvamp, som är råvaran till stål.

Vad min företagsamme vän begrep flera år före mig var förstås att världen har gått in i en ny fas efter globaliseringen och it-revolutionen. Antalet tillverkningsjobb i USA minskade under trettio år från toppen 1979. Men sedan vände kurvan och den har nu stigit varje år sedan 2010 (med undantag för ett hack under pandemin). En liknande utveckling kan nu skönjas även i Sverige (läs mer här). Och det är de gröna företagen som har framtiden för sig. Hållbarhet är inte bara snack längre. Verkstäderna byggs i samma stund som detta skrivs.

Text:

Toppbild: TT