Förslaget: Bygg bostäder på Bromma flygplats – »Stort som Södermalm«

Text: Redaktionen

Foto: TT

SVERIGE

Strid om Brommaflyget

Moderaterna tänker stoppa avvecklingen av Bromma flygplats om det blir regeringsskifte efter valet nästa år. En majoritet bestående av M, L, KD, C och SD är emot nedläggning, men regeringen vill runda riksdagen genom att stryka Bromma från listan över flygplatser som ingår i det nationella basutbudet.

Centerpartiets talesperson Anders Åkesson anser att regeringen hanterar frågan i fel ordning när man först säger att Bromma ska avvecklas och sedan tillsätter en utredning:

– Jag är rädd att det här är ett köttben som Socialdemokraterna har slängt till Miljöpartiet. Det rimliga hade varit att först utreda om en avveckling är möjlig och vilka konsekvenser det skulle få, säger han till DN.

Flygbolaget BRA stod före coronautbrottet för 97 procent av trafiken på Bromma. Efter regeringens besked att lägga ned flygplatsen är flygbolagets ägare Per G. Braathen kritisk:

– Man kan inte fatta beslut när man ännu inte vad som är konsekvenserna av pandemin.

Bromma flygplats – 30 år av oklara framtidsplaner och politiska strider

 

S-revolt i riksdagen

Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter går emot regeringens förslag om ny migrationslag och har reserverat sig i partiets riksdagsgrupp.

– Jag menar att det läge som vi har kommit till nu är väldigt olyckligt, och inte något som jag vill stå bakom, helt enkelt, därför att det leder åt fel håll. Och det sätter också ett väldigt dåligt exempel internationellt, säger riksdagsledamoten Thomas Hammarberg (S) till Ekot.

Den nya lagen ska börja gälla i juli. Den innebär bland annat att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel och försörjningskrav vid anhöriginvandring.

 

Lastbilar går som tåget

Lastbilstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 12 290 miljoner kronor för första kvartalet, rapporterar TT. Det kan jämföras med vinsten på 6 490 miljoner kronor samma period året före då bolagets finanser var tydligt påverkade av coronapandemin.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 9,5 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.

Omsättningen uppgick till 94 miljoner kronor, jämfört med 91,4 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 94,3 miljarder kronor.

Nettoorderingången för lastbilar landade samtidigt på drygt 85000 lastbilar, upp från drygt 38000 samma period föregående år.

Men Volvos vd Martin Lundstedt varnar för att bristen på halvledare kan ställa till med problem för bolaget.

 

Fortsatt höga bostadspriser

Bostadspriserna har skjutit i höjden det senaste året med tio procent på bostadsrätter och 20 procent på villor. Men först 2023–2024 spås en nedgång på sex procent enligt en ny prognos från SBAB.

För 2021 väntar sig SBAB att priserna stiger i genomsnitt med 11,1 procent med en bättre utveckling för villor än bostadsrätter. 2023 och 2024 väntas prisfall på 3,2 respektive 2,6 procent som en följd av stigande boräntor, rapporterar TT.

– Det finns förstås möjlighet till ytterligare uppgång i bostadspriserna om svensk ekonomi tuffar på och boräntorna inte höjs så mycket som i vår prognos, säger Robert Boije, chefsekonom hos SBAB i ett pressmeddelande.

 

Skärpt straff för kvinnofridskränkning

Regeringen vill höja minimistraffet för grov kvinnofridskränkning till ett års fängelse, rapporterar TT. Lagförslaget kan vara klart inom kort.

I morgon ska partierna träffas för att ta upp hur mäns våld mot kvinnor ska stoppas. Det råder brett stöd för flera förslag, som höjt minimistraff för kvinnofridskränkning och att fotboja ska användas oftare.

Redan innan debatten om våld mot kvinnor blossade upp i veckan fanns flera motioner om tuffare åtgärder från M, KD, SD och L i justitieutskottet, till exempel ökad användning av elektronisk fotboja kopplat till kontaktförbud. De ska behandlas av riksdagen under våren.

 

UTRIKES

1 000 gripna i Ryssland

Över 1 000 personer har frihetsberövats i demonstrationer till stöd för fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, enligt AFP. Flera av Navalnyjs nära allierade greps inför de landsomfattande demonstrationerna. Observatörsgruppen OVD-Info uppger att polisen genomfört razzior och frihetsberövat en rad aktivister i minst 20 olika städer runt om i Ryssland.

En av dem som greps är Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj, som enligt hennes advokat fördes bort av polis nära sitt hem i Moskva. Protesterna skedde samma dag som president Vladimir Putin höll sitt årliga tal till det ryska parlamentet.

Enligt Navalnyjs advokat försämras regimkritikerns hälsotillstånd alltmer i det fängelse där han avtjänar ett straff för påstådd förskingring. Under måndagen flyttades Navalnyj, som är inne på sin tredje vecka av hungerstrejk, till en sjukhusavdelning för fångar.

 

Smittan ökar i OS-städer

Med tre månader kvar till OS i Tokyo ökar virusspridningen mer än på månader, skriver DN. Samtidigt är Japan sent ute med sitt vaccinationsprogram. Men premiärminister Yoshihide Suga står fast vid att spelen ska hållas.

23 juli är det tänkt att det i fjol uppskjutna sommar-OS i Tokyo ska invigas. Opinionsundersökningar visar att en majoritet av japanerna är skeptiska till att spelen hålls mitt under en pandemi. Och nu ökar smittspridningen i Japan snabbt. I veckan har storstäderna Tokyo och Osaka, som också är regioner, meddelat att de kommer begära regeringens tillstånd att utlysa undantagstillstånd för att få kontroll på viruset.

Japan har klarat sig relativt bra med 9 650 döda i covid-19 i den 126 miljoner stora befolkningen. I Storbritannien med hälften så stor befolkning har exempelvis över 100 000 dött.

 

USA och Kina pratar klimat

Det virtuella tvådagarsmötet som inleds under torsdagen, då ”Earth Day” infaller, blir första gången som de två stormakternas ledare, USA:s president Joe Biden och Kinas ledare Xi Jinping möts. USA och Kina står tillsammans för nästan hälften av jordens totala koldioxidutsläpp. Båda länderna gör nu anspråk på att ta ledningen i den globala klimatkampen.

Sedan Joe Biden tillträdde som president står USA åter bakom Parisavtalet, som föregångaren Donald Trump lämnade. Kina sade under fjolåret att landet ska vara helt koldioxidneutralt till 2060.

Men Karl Hallding, forskningsledare på Stockholm Environment Institute (SEI som under många år studerat kopplingen mellan geopolitik och hållbarhet med fokus på just Kina anser att Kinas höga tongångar handlar om allt annat än just klimatet:

Det Kina vill är att länder ska samarbeta med dem gällande klimatfrågan, för att på så sätt normalisera relationella och flytta fokus från mer besvärliga ämnen som mänskliga rättigheter och situationen i Xinjiangprovisen, säger han till TT.

Ett 40-tal länder deltar i klimatmötet, där Joe Biden väntas tillkännage ambitionen att halvera USA:s utsläpp till 2030.

 

53 personer fast i djupet

Den indonesiska ubåten KRI Nanggala-402 har varit försvunnen till havs sedan natten mot onsdagen med 53 personer ombord.

Den sista kontakten med ubåten ägde rum på tisdagen innan farkosten försvann från radarn då den deltog i en träningsinsats i vattnen norr om Bali, rapporterar Reuters. Indonesien har nu bett om hjälp från Singapore och Australien för att lokalisera ubåten som befaras ha gått ner i en 700 meter djup sänka.

Under eftermiddagen i går meddelade det indonesiska försvarsdepartementet att de hittat spår av olja i området där farkosten försvann. Ubåten ska enligt Reuters ha byggts i Tyskland 1977 och ska ha renoverats i Sydkorea 2012.

 

Lön utan jobb i 15 år

En man anställd på ett sjukhus i den syditalienska staden Catanzaro har inte satt sin fot på sin arbetsplats på 15 år, skriver The Guardian.Han ska ha hotat till sig månatliga löneutbetalningar och är nu skyldig italienska staten drygt 4,5 miljoner kronor.

Mannen kallas ”Frånvarokungen” i italienska medier och är i dag 67 år gammal. Han riskerar stora bötesbelopp och fängelse, och misstänks för förfalskning och grov utpressning.

2016 införde den italienska regeringen nya lagar som var tänkta att försvåra den här typen av anställningsfusk efter att ett antal liknande polisutredningar fått stor uppmärksamhet i medier.

I en av utredningarna använde sig polisen av dolda övervakningskameror för att visa hur 35 medarbetare på stadshuset i San Remo fuskat med sin närvaro under minst två år. En polisman som jobbade i samma byggnad som han bodde i fångades på film när han stämplade in på jobbet iförd underkläder innan han gick tillbaka till sin lägenhet och lade sig för att sova vidare.

 

DEBATT

50 000 bostäder på Bromma

I dag kom regeringen med beskedet att Bromma flygplats ska avvecklas. Helt plötsligt frigörs en yta lika stor som Södermalm, som kan ge hem åt lika många invånare som i Norrköping eller Borås. Nu händer det, skriver Miljöpartiets Märta Stenevi, Lorentz Tovatt och Daniel Helldén i Expressen.

Flygplats efter flygplats blöder pengar, så även Bromma. Samtidigt befinner vi oss i ett klimatnödläge. Det innebär att flygandet inte kan komma tillbaka på samma nivå som det var innan pandemin.

Genom att avveckla Bromma flygplats slår vi nu två flugor i en smäll – en vinst för klimatet och för de som står utanför bostadsmarknaden. Nu ger vi Stockholm möjlighet att planera för upp till 50 000 nya bostäder, skriver miljöpartisterna

Text: Redaktionen

Foto: TT