Grönare gräs på andra sidan

Text:

Bild: TT

Dagen efter att Liberalernas partiråd fått majoritet för att kunna »söka samsyn« med SD körde Centerpartiet en annonskampanj på Facebook med inviter om medlemskap i ett »självständigt, liberalt parti«.

Knappast en slump. Men om partirådsbeslutet i L lett till ett mer omfattande medlemstapp eller partibyte återstår att se.

– Vi lämnar ut medlemssiffror på årsbasis, inte vecka för vecka, säger Mattias Holmqvist, Liberalernas pressekreterare.

– Vi har haft fem som lämnat i Gävle efter partirådet, som jag vet om. Och fått en ny medlem, säger Helene Åkerlind, kommunal­råd (L) i Gävle, som styrs av rödblågröna S+MP+L+V.

– Mittenpartirollen har spelat oss väl. Och jag tycker partiledningen hade kunnat hitta en kompromiss till partirådet. I Gävleborg har vi inte varit lika djupt inne i striden. Men jag ser i mitt Facebookflöde att många lämnar partiet, säger hon.

Hon är själv partibytare. 2002 lämnade hon Socialdemokraterna efter att ha jobbat som arbetarekommunens ombudsman, och gick efter några år med i Liberalerna. Under några år på nittiotalet var hon politiskt sakkunnig hos Ylva Johansson, då skolminister.

Den senare är en mer typisk partiavhoppare, och den som gått längst i sitt nya parti, S. Ylva Johansson satt i riksdagen för dåvarande VPK mellan 1988 och 1991, då hon och dåvarande maken Bo Hammar, som tidigare varit VPK:s partisekreterare, lämnade partiet. Efter att hon varit arbetsmarknadsminister är i dag Ylva Johansson Sveriges EU-kommissionär.

De som C och L kallar ytterlighetspartier – SD och V – är också de som haft flest partiavhoppare eller utkastade.

I SD:s fall i absolut nutid och inte minst genom uteslutningar av medlemmar. Hösten 2015 tog partiledningen till den drastiska åtgärden att avskaffa sitt dåvarande ungdomsförbund SDU. Ledningen, med Gustav Kasselstrand och William Hahne, bildade då nya partiet Alternativ för Sverige. Med sig dit fick de fyra avhoppade SD-riksdagsledamöter som petades från SD-valsedeln inför valet 2018. Bland dem den tidigare partiledaren Mikael Jansson. Avhopparpartiet fick 20 290 röster, motsvarande 0,3 procent i valet 2018.

I V:s fall skedde det framför allt mellan sextio- och nittiotalen. 1962 hade VPK 25 000 medlemmar men åtta år senare hade partiet minskat till 16 000 medlemmar. Dels lämnade många partiet efter Sovjets inmarsch i Tjeckoslovakien 1968, dels hade en grupp redan brutit sig ur 1967 och bildat KFML, Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna, som de kommande åren följdes av fler partiutbrytningar från både KFML och VPK.

Slitningarna i VPK om inställningen till den »reellt existerande socialismen« i Östeuropa ledde 1977 till en utbrytning av de Moskvatrogna som bildade APK, Arbetarpartiet kommunisterna. APK fick 10 862 röster i valet 1979, men med en skillnad på bara 8 404 röster mellan socialistiska (S+Vpk) och borgerliga (M+C+FP) blocken (dåvarande KDS under spärren) bidrog APK-rösterna snopet nog i praktiken till en fortsatt borgerlig regering.

Gudrun Schyman tvingades avgå som V-ledare 2003, efter att ha gjort skatteavdrag för sådant som riksdagen betalade, och lämnade partiet året därpå; blev politisk vilde och bildade sedan Feministiskt initiativ 2005.

Under förra mandatperioden fanns hela sju politiska vildar i riksdagen, samtliga från SD. I nuvarande riksdag finns två: Amineh Kakabaveh, som uteslöts från Vänsterpartiet 2019, och Emma Carlsson Löfdahl som samma år valde att lämna Liberalerna – efter avslöjandet att hon genom att hyra makens lägenhet kunde plocka ut maxbeloppet i ledamöternas bostadsersättning.

Mikail Yüksel, tvåa på Centerpartiets valsedel i Göteborg, kunde ha blivit riksdagsledamot efter valet 2018. Men med bara veckor kvar till valet uppdagades hans kontakter med högerextrema turkiska Grå vargarna och Yüksel uteslöts. Han gör nu ett eget försök genom Partiet Nyans.

Flest avhopp och nya partikonstallationer uppstår i kommunpolitiken. Förbryllade Trollhättebor kunde till exempel i valrörelsen 2014 möta två liberala partier på Drottningtorget. Tre av fyra som valts för L till fullmäktige hoppade av och bildade Trollhättans Framtid, som av en ledande L-företrädare beskrevs som ett »förfärligt pack«. 2018 tappade de sina platser.

Något liknande pågår i Svenljunga i Västergötland där två av tre fullmäktigeledamöter uteslutits ur C och bildat egna Samsynspartiet. Nytt parti blev det också ur resterna av SD i Norrköpings kommunfullmäktige, där fyra uteslutna nyligen startat Norrköpingspartiet.

***

Så många medlemmar har riksdagspartierna:

Socialdemokraterna (2020) ca 75 000

Moderaterna (2019) 45  302

Sverigedemokraterna (2019) 31 864

Centerpartiet (2019) ca 26 000

Kristdemokraterna (2019) 25 688

Vänsterpartiet (2020) ca 23 000

Liberalerna (2020) 12 179

Miljöpartiet (2020) ca 9 500

Källa: Partiernas senaste egna uppskattningar/redovisningar.

***

… och så många medlemmar har de sparkat ut

Uppskattat antal uteslutna medlemmar sedan 2014.

Sverigedemokraterna ca 100 personer *

Moderaterna ca 20 personer *

Socialdemokraterna ca 10 personer

Miljöpartiet ca 10 personer

Centerpartiet ca 6 personer

Vänsterpartiet ca 5 personer

Kristdemokraterna ca 5 personer

Liberalerna ca 5 personer

* Siffrorna för M och SD är inte från partierna själva, utan är en uppskattning gjord av Dagens Arena.

Källa: Dagens Arena och partierna.