Medarbetare på Fokus fick hotfullt mejl av kinesiska ambassaden

Text: Leif Holmkvist

”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar”.

Så hotfullt slutar mejlet till Jojje Olsson. Det kommer från den kinesiska ambassadens politiska sektion och är genomgående kritiskt och hotfullt. Han anklagas för att konspirera med separatister i Taiwan och sprida desinformation för att provocera fram Kinafientlighet.

Kineserna går till personangrepp på Jojje Olsson och beskriver honom som ”oärlig” och ”moraliskt korrumperad” samt okunnig eftersom han inte bott i Kina på fem år. Efter att ha bott i Peking i tio år bor Jojje Olsson sedan fem år på Taiwan, som Kina i andra sammanhang betraktar som en del av land.

Jojje Olsson har bevakat Kina i många år och skrivit tre böcker om landet. Han har kritiserat den auktoritära regimen och har de senaste veckorna skrivit om kommunistregimens bojkott av klädkedjan H&M. Han är van vid att ambassaden klagar på hans bevakning, men det senaste mejlet är annorlunda:

– Tonen är mer hotfull än vanligt, säger Jojje Olsson till Expressen som han också arbetar för. De kan sätta i gång en smutskastningskampanj för att försöka försämra min trovärdighet. Det kan också handla om cyberintrång eller cyberattacker.

Erik Halkjaer, ordförande för organisationen Reportrar utan gränser i Sverige, anser att hoten mot Jojje Olsson är så grova att de kunde polisanmälas:

– Det är en del av deras globala mediestrategi att hota journalister på det här sättet. Samtidigt har den svenska medborgaren Gui Minhai suttit 2 000 dagar i kinesiskt fängelse, utan att det blir konsekvenser. Så det är uppenbart att svenska regeringen måste agera tuffare mot Kina.

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har krävt att Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, ska utvisas. Men utrikesminister Ann Linde anser inte att mejlet är skäl nog att utvisa ambassadören. Däremot skriver hon i ett mejl till Ekot:

”Det är självfallet helt oacceptabelt att en ambassad gör hotfulla uttalanden mot en journalist.”