Lagen måste få fler långa armar

Med ordningsmaktens ökade närvaro tillåts stämningen i samhället att få vara sömnig.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I söndags deltog jag i ett panelsamtal under Järvaveckan. Tvärs över gatan från studion i Rinkeby stod ett par polisbilar. En handfull konstaplar samtalade avspänt med förbipasserande eller gäster på väg från någon programpunkt. Stämningen var lugn, fridfull, nästan sömnig. Det hade den kanske varit även om ordningsmakten inte hade varit på plats. Fast man vet ju aldrig. Rinkeby klassas som »särskilt utsatt område«. Bara några dagar tidigare hade en man skjutits till döds på öppen gata mitt på blanka dagen i Husby på andra sidan E18. Några timmar senare sköts ytterligare en man ihjäl i Hjulsta strax intill. Så för min del störde polisernas närvaro inte. Tvärtom. 

Förorten Gårdsten i Göteborg väckte berättigad uppmärksamhet 2019 då den togs bort från listan över utsatta områden. Det skedde efter ett mycket målinriktat samarbete mellan bostadsbolaget i området, sociala myndigheter samt den lokala polismyndigheten. »Lär av supersnuten från Göteborg« löd rubriken i Expressen till en ledare av Anna Dahlberg, tidningens politiska redaktör. Snuten i fråga heter Ulf Merlander och är polisområdeschef i nordöstra Göteborg. Han har använt ett program i tre faser, tydligt inspirerat av New Yorks borgmästare Rudy Guiliani som rensade upp i världsstaden under nittiotalet. Den första fasen inbegriper just en mycket synlig polisiär närvaro på torg och gator där knarkhandel och kriminalitet frodas. Detta möjliggör för fastighetsägarna att i fas två hålla snyggt i området, klottersanera och laga trasiga rutor eller belysningar. I fas tre, slutligen, bekämpas de grovt kriminella som organiserar den brottsliga verksamheten och som tjänar de stora pengarna. 

I Fokus skriver den tidigare polisen Fredrik Kärrholm insiktsfullt om hur polisens arbetsmiljö har förändrats de senaste 20–25 åren. En viktig slutsats är att kårens nuvarande rekryterings- och karriärsystem är illa utformat för att få fram fler poliser i yttre tjänst, något som alltså borde prioriteras. Dessutom måste poliserna stanna i ett område mer än något år så att de lär känna ortsbefolkningen. 

 På måndag ska jag till Rinkeby igen. Denna gång för min andra spruta. Blir intressant att se om den »massiva insatsen« i söndags förmiddag var en slump, eller ett tecken på att något håller på att hända.

Text:

Toppbild: TT