Så jagar européerna det perfekta vädret

Alla vill väl ha värme och sol. Eller? Så försöker olika länders befolkning optimera semestern efter vädret.

Text:

Fabrikerna bommar inte igen i juli och produktionen står inte stilla som förr, men svenskarna är ändå vanemänniskor. Mycket är sig likt. Man ska utomlands eller ut till stugan. Man ska bada. Dricka lådvin. Bli lite tjock. Semester tar man i juli, helst fyra sammanhängande veckor antingen vecka 28–31 eller 29–32. Det ska vara varmt, solsäkert och tröjlöst, annars får det vara.

Sammanställningen kanske låter som nationalromantik, men det finns data.  Förra året gjorde undersökningsföretaget Yougov en opinionsundersökning, där 1089 förvärvsarbetande personer över 18 år fick svara på hur man planerat semestern, och resultatet visade att den gamla industrisemesternormen fortfarande är stark i Sverige. Det har skett viss förskjutning, enligt Yougov. Det är inte längre lika bisarrt att ha en del av semestern i augusti som det var för 20 år sedan, men de allra flesta är vanemänniskor.

Utifrån denna data kan några slutsatser dras. Svenskar gillar när det är varmt och solsäkert. Eftersom vi bor i norra Europa är det inte så ofta varken varmt eller solsäkert, men vi gör det bästa vi kan av situationen. Regna ska det bara göra tillräckligt ofta för att undvika stora skogsbränder.

Kanske är semesterväderönskemålen ett nordiskt fenomen – fast mycket tyder på att det snarare är ett europeiskt fenomen. 2018 året skrev Ylejournalisten Stefanie Lindroos i en artikel att »det perfekta finska semestervädret« var på väg. Kravspecifikationen för det perfekta semestervädret var snarlik den svenska: »i huvudsak varmt och soligt«, inte under 20 grader men inte heller särskilt mycket varmare än så. Norrmännen följer samma mönster som svenskarna och har liknande längd på ledigheten som oss. 

Fransmännen tänker lite annorlunda. Med sina 30 betalda semesterdagar (de flesta svenskar har 25) har de möjlighet att sprida ut sin ledighet mer. Fransmän har dessutom, enligt Washington Post, en benägenhet att semestra mer i det egna landet än vad nordeuropéer har. Sammantaget innebär det att många tar ut sin ledighet i augusti i stället för under brännheta juli. Även där söker man alltså den perfekta semestertemperaturen för sin ledighet, någonstans mellan 20 och 30 grader.

Samtidigt finns det problem med att optimera sin semester efter värmeperioderna i Sverige. SVT:s meteorolog Per Stenberg skriver att han visserligen brukar förlägga sin semester till andra halvan av juli eftersom det är varmare då, men att man kan få räkna med en hel del nederbörd. Slutet av juli är den period när det i snitt faller mest nederbörd på hela året, eftersom värme och fukt tillsammans ofta leder till skurar.

»Det är lite med väder som med kärleken ibland: Om man inte får den man älskar får man älska den man får«, skriver Per Stenborg.

Med andra ord är jakten på det perfekta semestervädret ungefär lika fruktsam som jakten på den perfekta berusningen en stilla sommarnatt i goda vänners sällskap. Det som kan ha varit en alldeles perfekt planering på förhand kan av yttre omständigheter ställa hela kvällen på huvudet. Njut av er semester, men ha med vätskeersättning och regnjacka för ert eget bästa.