”Jag är jag och jag uttrycker mig på mitt sätt”

Socialdemokraterna har enats bakom Magdalena Andersson. Vad händer nu då?

Text: Anton Säll

Bild: Adam Ihse/TT

Stefan Löfven lämnade scenen, Magdalena Andersson stod kvar. Enhälligt vald och nominerad av samtliga distrikt. Både den tidigare statsministern och LO:s ordförande Susanna Gideonsson var uppe på scen för att tacka henne. Göran Persson och Ingvar Carlsson var där, på raden längst fram tillsammans med Stefan och Ulla Löfven.

Det stora inriktningstalet kommer inte förrän i morgon fredag, men hon höll ett kort tal. ¨

Ta tillbaka den demokratiska styrningen av skolan, äldrevården och sjukvården, sa hon. Då jublade vänsterdistriktet i Stockholms stad.

Ta täten i klimatarbetet sa hon. Då jublade Norrbotten.

Vänd på varje sten för att stoppa våldet och kriminaliteten, sa S-ledaren Magdalena Andersson. Då jublade alla lite till.

– Vi ska göra det som vi socialdemokrater alltid har gjort. Vi ska säga som det är och göra det som krävs. Steg för steg. Reform för reform, sa Magdalena Andersson på presskonferensen.

MEN VAD STEG FÖR STEG är och vad reform för reform betyder är fortfarande höjt i dunkel. I alla fall till och med i morgon fredag när den nya partiordföranden håller sitt inriktningstal i kongressalen klockan tio. Det är bra med enighet, men det betyder också att det finns många grupper som vill ha sin vilja igenom i så många frågor som möjligt. Det är inte stökigt i partiet, tvärtom, men vissa talar om att vägen framåt och tillbaka till fornstora dagar ligger i en ny penningpolitik. Låna mer till större investeringar och särskilt till klimatet, anser flera distrikt.

Andra i partiet resonerar tvärtom. Skräm nu för helvete inte bort mittenväljarna genom att gå för långt till vänster! säger de oroliga.

Hon har stora förväntningar att bära på sina axlar, den andra kvinnan genom tiderna att leda socialdemokraterna.

Efter talet stod stora delar av regeringen och andra nära förtrogna nedanför scenen i väntan på att få krama om den nyvalda partiledaren. Thomas Östros var där, den kommande partisekreteraren Tobias Baudin likaså. Shekarabi stod och väntade och Ylva Johansson var på plats. Det har pratats om Mikael Damberg som en möjlig ny finansminister när Magdalena Andersson kommer forma sin nya regering om hon får med sig Miljöpartiet och Centerpartiet på båten i bråket om skogen och strandskyddet, men det återstår att se om det blir så. Det finns flera andra namn som har luftats.

EFTER TALET HÖLL MAGDALENA ANDERSSON en pressträff med det samlade skrået. Hon återupprepade sina punkter från talet. Gängkriminaliteten ska bort, Den demokratiska kontrollen över skola, äldrevård och sjukvård ska tas tillbaka, sa hon igen. I skolfrågan betyder det att vinstuttaget ska förbjudas, i vården verkar det vara lite luddigare vad som avses (det finns inga skrivelser om att förbjuda vinstuttag från kongressen även om några distrikt fick igenom att man ska motverka marknadskrafter i hela välfärden).

Men än så länge är hon fortfarande finansminister, inte statsminister. Knuten med Centerpartiet och Miljöpartiet och den andra knuten med Vänsterpartiet måste lösas först.

– Jag är jag och jag uttrycker mig på mitt sätt, sa Magdalena Andersson på sin första presskonferens som socialdemokratisk partiledare.

Det återstår att se vad det betyder i praktiken.