Om Fokus

Fokus – Sveriges nyhetsmagasin

Innehåll. Det är vad Fokus handlar om. Varje vecka vill vi ge våra läsare nya kunskaper och så frön till nya tankar om politik, kultur, ekonomi, vetenskap och samhälle i stort. Vi ställer höga krav på hur vi gör det. Analys, snarare än löst tyckande. Oberoende och självständighet: politiskt, men också i förhållande till vår egen bransch och kollegor. Ett intresse för samtiden, utan att vara samtidens fångar. Uppriktighet, även när den gränsar till det oförskämda. En vilja att beskriva världen som den är, snarare än att tala om hur den borde vara. Språk och stilistik i klass med de bästa internationella förlagorna.

År 2013 utsågs Fokus till »Årets tidskrift« av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter. Tidigare har tidningen även mottagit Publicistklubbens Stora pris »för att ha återskapat ett utrymme i svensk press för det berättande nyhetsreportaget«. Medarbetare i tidningen har fått utnämningar för »Årets journalist«, »Årets krönikör« samt »Årets genombrott«. År 2018 fick Fokus priset för Årets Omslag på Tidskriftsgalan.

För närvarande är Fokus krönikörer: Johan HakeliusAnna BjörklundNalin PekgulDavid Eberhard, Nils Erik Forsgård, Alice Teodorescu Måwe, Susanna Popova, Sofie Löwenmark, Daniel Suhonen, Fredrik Sjöberg, Pieter Tham, Peter Esaiasson, Thomas Gür, Markus Kallifatides, Helena Granström, Joel Halldorf, Nina Solomin och Mats Holm.

Utgivning sker via förlaget FPG Media AB.