91 000 operationer har skjutits på framtiden på grund av pandemin

Text: Redaktionen

Bild: TT

INRIKES:

Operationer har skjutis fram

91 000 operationer har skjutits på framtiden som en följd av pressen på sjukvården under Coronakrisen, det visar en sammanställning som Ekot tagit fram.

– Vi har aldrig haft en nedgång under hela 90- och 2000 talet där operationskapaciteten har minskat såhär mycket från ett år till ett annat, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Press på Tegnell under hearing i SV

SVT ägnade söndagskvällen åt en hearing om pandemin, där bland andra Anders Tegnell pressades hårt på svar.

När få åker tåg kommer de tid – “bästa året”

Den bästa siffran på sju år, så beskriver Trafikverket pandemiåret 2020. Aldrig har så många tåg kommit i tid, enligt myndigheten.

– 2020 är det bästa året och om man bryter ner det var det även de bästa månaderna, säger trafikdirektör Roberto Maiorana på Trafikverket.

UTRIKES

Över 100 kan komma att benådas av Trump

Sista dagen som amerikansk president kan Donald Trump komma att benåda 100 personer. Det uppger källor i Vita huset till Washington Post. Trump själv uppges inte finnas bland de planerade benådningarna.

Starka protester mot Rysslands gripande av Navalny

Efter sjukhusvistelsen i Tyskland anlände den ryske oppositionspolitikern Alexei Navalny på söndagen till Ryssland, där ryska myndigheter omedelbart grep honom. Röster från europeiska och amerikanska ledare höjs nu i protest mot gripandet av Navalny.

Australien stängt året ut

Australien ser ut att hålla stängt under resten av 2021, det säger landets högst medicinskt ansvarige till ABC News, skriver Tidningarnas Telegrambyrå.

Landet har hållit stängt i tio månader under 2020, och lyckats klara sig under 1000 dödsfall.

Friskolorna kan hjälpa lösa segregationen 

Friskolorna kan vara en del av lösningen på de problem som svensk skola står inför i ett samhälle med betydande segregation, inte minst i boendet, det skriver Lars Leijonborg, Friskolornas riksförbund, på DN Debatt.

Mer skärmtid under pandemin riskerar öka rasism

För många innebär mer skärmtid under pandemin en ökad risk att utsättas för rasism och hat. För andra, en tillvaro där man får sin rasistiska världsbild bekräftad, skriver Haris Grabovac från Teskedsorden i en debattartikel i Expressen.