Allt går igen i Varganien

Text:

I veckan meddelade Dagens Nyheter att den brittiska tidningen The Telegraph i november förra året skrivit att de kineser med blå eller gröna ögon och ljust hår, som lever i byn Liqian vid Gobiöknens rand, till 56 procent har kaukasiska gener. Och därmed kanske härstammar från romerska soldater.

Det är en populär gammal teori, lanserad på 1950-talet, om att överlevande legionärer från kapitalistgeneralen Crassus nederlag i Iran halvseklet före Kristus flytt till Kina i stället för att återvända till den eviga staden.

De kan inte ha läst Bamse, de där romarna.

Den ärevördiga serietidningen, fick vi också veta i veckan fast nyheten var gammal, har nämligen på Migrationsverkets uppdrag tecknat en berättelse om hur bra det är för flyktingar som inte får uppehållstillstånd att just återvända till sina ursprungsländer.

Tydligen är det bra även för ensamkommande flyktingbarn att resa tillbaka till sött fiktiva »Varganien«. Enligt Bamse och Egmont förlag – som redan förrförra veckan stred mot den kulturella samtidsandan genom att lansera pojk- r­espektive flicktidningar.

Ytterligare en daterad nyhet – återanvänd av socialdemokraterna själva – var den om att Håkan Juholt visst vill skicka svenska militärer till Libyen. Inte i flygplan, men per båt. För ej förbandsmässigt insatta kan senaste tidens flipp-floppande i frågan verka märkligt – vi redde ut saken i Fokus förra veckan – och tilläggas bör bara insikten om att allt går runt-runt.

Juholt kan ju ha läst både om Bamse och romarna. Och tänkt att det man förlorar på gungorna tar man hem på karusellerna. Skicka ner bassarna på libysk mark så får vi se hur många som väljer att komma hem igen.