Att köpa eller inte köpa

Text:

»Ho, ho, ho. Konsumera mera. Köp mer så blir du lyckligare«, hojtade den tomteklädda aktivisten som lyckats ta sig in i Gallerian under förra årets köpfria dag. Ironin verkade dock inte gå hem. Folk strömmade ur affärerna med fullproppade kassar.

Även i år har organisationen Adbusters proklamerat lördagen den 28 november som köpfri dag.

Men om det var svårt att hejda julshoppandet i fjol så lär det bli ännu tuffare i år. Handelns utredningsinstitut spår att decemberhandeln i Sverige ökar till 61,3 miljarder, eller 6 575 kronor per svensk. Det är, som vanligt, nytt rekord och detta mitt under en ekonomisk kris som beskrivits som den värsta sedan 1930-talet.

Orsaken är att finansminister [[Anders Borg]], i hopp om att väcka liv i köplusten, fyllt på svenskarnas plånböcker med skattesänkningar. Riksbankschef [[Stefan Ingves]] hjälper till med att i princip avskaffa räntan. Ytterligare eldunderstöd levereras av Kanal 5 som hårdlanserar serien »Ullared« som handlar om … ja folk som köper saker i en enorm köplada mitt i skogen. Rose-Marie och Kjell har slagit upp tältet på campingen och laddar för en riktig köpsemester. Rose-Marie försäkrar att förra årets inköp på 50 000 kommer att toppas i år.

Ingen kris här inte. Firma Borg och Ingves vs Adbuster: 1–0. Och Rose-Marie lär ligga bra till nästa gång regeringen delar ut Guldmedaljen För medborgerlig förtjänst.