Sverige har aldrig varit särskilt märkvärdigt

Var Sverige bättre förr? Förmodligen inte. Men exponeringen för stora kriser var vi förskonade från.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

En bekant, en man i staten, kom förbi. Jag måste ha varit på ovanligt dåligt humör för jag ondgjorde mig genast över statsförvaltningens tillkortakommanden. Varför underleverar byråkratin ständigt nuförtiden, ville jag veta. "Ni blir fler och fler och kostar mer och mer, men lyckas inte längre lösa de enklaste problem, än mindre de allvarligaste", muttrade jag på gamla mäns vis. 

Svaret överraskade. Min vän trodde nämligen inte att Sverige sköts särskilt mycket sämre nu jämfört med förr. Det var illa ställt även tidigare, resonerade han, det märktes bara inte eftersom vi var förskonade från stora kriser under nästan en mansålder. Då etablerades en självbild bland oss svenskar att vi genom flit, tillit och hög moral hade byggt världens bästa land. Fast när katastrofer ändå drabbade emellanåt så hanterades också de med stor oskicklighet, sa min bekant. Han exemplifierade med Palmemordet, Estonia och tsunamin.  

Men nu har den stora världen kommit till lilla Sverige. Sedan tjugo år befinner vi oss i ett närmast permanent kristillstånd med olika eländen som avlöser varandra eller utvecklas parallellt;  finanskris, flyktingkris, pandemi, skolkris, vårdkris och så vidare. Under den anstormningen har sprickorna i statsbygget blivit omöjliga att dölja, även om de fanns där redan tidigare, men märktes mera sällan. Ungefär så gick alltså resonemanget. 

För precis ett år sedan gick Ryssland till angrepp mot Ukraina. Därmed rämnade de sista resterna av den gamla världen, den som många av oss känner och är uppvuxna i. I Fokus går Blanche Sande igenom på vilka sätt kriget har förändrat Sverige. Effekterna är betydligt större än man i förstone tänker på. Omsvängningen i Nato-frågan och större resurser till försvaret är två uppenbara följder, men det finns många fler; allt från energisystemet till migrationen och boräntorna för att nämna några.  

Det är nog dags för mig att inse att Sverige aldrig var särskilt märkvärdigt, vi befann oss bara i en bubbla. Och posten kommer snart inte levereras hem längre. 

Text:

Toppbild: TT