Berusad man blev utslängd från fest – attackerade Svampen med sin bil

Text:

Bild: TT

Mannen ska ha tidigare ha blivit utslängd från en privat fest som hölls i restaurangen i Svampen på lördagskvällen och natten mot söndagen.

Ilskan över att ha blivit utkastad gjorde att han ville hämnas och satte sig i sin bil och tog fart mot vattentornet. Alldeles utanför entrén fanns en annan festdeltagare som mannen i bilen försökte köra på. Denne lyckades dock hoppa undan, och bilen körde med hög fart in i entrén till Svampen.

Klockan 01:37 larmades polis till platsen.

– Personen hade tydligen blivit förargad och återkommit och kört in i porten med en bil, säger Olga Korpela, befäl vid polisens regionledningscentral.

Entrédörren förstördes helt efter mannens framfart. Han själv lämnade platsen i samma bil som han just kört in i entrén. Fordonet hittades senare på en annan ort i ett annat län. Föraren söks nu av polisen som bärgat bilen och kommer att genomföra en teknisk undersökning av den. Polisen rubricerar händelsen som försök till grov misshandel och skadegörelse.

Svampen byggdes 1955–57 och vattentornet togs i drift julen 1957 och invigdes våren 1958. Tornet är 58 meter högt och rymmer 9 miljoner liter vatten. Svampen har drygt 100 000 besökare per år. Svampen används fortfarande som vattentorn. Vattnet pumpas upp i Svampens hatt som fungerar som reservoar och tryckutjämnare för Örebros dricksvatten.