Bostadsbrist, herr minister?

Text:

Bild: scanpix

Sd-ledamöter härjar loss i riksdagens skattefinansierade övernattningslägen­heter. Störda grannar och kollegor vittnar om hög musik, fest och spring. Ordningsregler som inte har använts sedan 1980-talet ska spridas igen.

Det behövs tydligen en påminnelse. Osökt kommer tanken på studenkorridorlivet. Det finns fler gemensamma nämnare.

Medan studenter får tälta på grund av den extrema bristen på studentlägenheter bor finansminister Anders Borg i just en studentlya under sina arbetsdagar i Stockholm – trots att han bevisligen inte studerar.

Och likt de studenter som krampaktigt håller fast vid sina korridorrum även efter examen, vägrar både partiledaren Göran Hägglund och – hör och häpna – bostadsminister Stefan Attefall, att lämna tillbaka nycklarna till sina ledamotslägenheter. Stefan Attefall tycker helt enkelt att lägenheterna i Stockholm är för dyra. Han är inte ensam.

Vid Hem & Hyras granskning av Hultenheim-Wernstedska stiftelsen upptäcktes att styrelsen förmedlat lägenheter med låga hyror i Stockholms innerstad  till sina egna adliga, politiska och kyrkliga kretsar. I stället för till behövande kvinnor, som det var tänkt.

Enligt styrelsen har personer som är behövande av ekonomiska skäl kunnat få förtur. Kartläggningen visade dock att majoriteten hade inkomster över en halv miljon kronor i fjol eller en betydande förmögenhet. Vem som är student, vad som är dyrt och vem som är behövande verkar alltid vara en definitionsfråga.