Dubbelmordet i Linköping 2004 nära att bli löst – med hjälp av släktforskning

Text:

Bild: TT

Det var i oktober 2004 som en 56-årig kvinna och en åttaårig pojke blev knivmördade i Linköping. Mördaren lämnade dna efter sig i form av blod och hårstrån, men dubbelmordet har ändå varit en gåta för polisen.

Men med hjälp av databaser, som använts för släktforskning, sitter nu en man i 40-årsåldern anhållen misstänkt för morden, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Det är helt fantastiskt att forskning och framsteg som görs inom dna-profilering kan leda till nya gripanden, säger Marie Allen, professor i rättsgenetik vid Uppsala universitet till TT.

Databaserna har byggts upp genom att svenskar skickat in sitt dna till företag som är specialiserade på att leta upp avlägsna släktingar. Sedan en lagändring 2019 är det möjligt för polisen att använda dessa databaser för att spåra misstänkta gärningsmän genom deras familjer.

Det här testade Linköpingpolisen genom ett pilotprojekt och man har använt sig av två kommersiella databaser. Genom att skicka in dna-profilen från brottsplatsen har man fått träffar i systemet som senare ledde till gripandet av mannen i 40-årsåldern.

Sedan tidigare har den så kallade seriemördaren "Golden State Killer" gripits. Han härjade i Kalifornien på 70-talet och gjorde sig skyldig till ett flertal mord och våldtäkter, men sedan man använt sig av dna-profileringen kunde man gripa en man som nu är i 70-årsåldern.