Från 345 till 5 sålda lyxlägenheter: Kan Oscar Properties resa sig igen?

Text:

Bild: TT

Artikeln är tillfogad en rättelse – se fotnot.

Svårigheterna att nå Oscar Engelbert var stora. Under en längre tid hade hyresvärden försökt få hyran betald. Vid fem tillfällen under fyra veckors tid åkte delgivningsmannen till Engelberts hem på Djurgården i Stockholm. Detta enligt principen om delgivning genom spikning – att uppsöka hemmet när den som ska delges inte kan nås på annat sätt.

När önskat resultat uteblev beslutade hyresvärden Humlegården, som ägs av Länsförsäkringar, att ta till storsläggan. I Stockholms tingsrätt begärdes att dotterbolag i Oscar Properties-koncernen skulle försättas i konkurs sedan hyran för huvudkontoret, som vuxit till 5 miljoner kronor, hade förblivit obetald. Ställd vid konkursens rand fångades Oscar Engelberts uppmärksamhet.

[caption id="attachment_639175" align="alignnone" width="991"] Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, fotograferad framför 79 & Park vid Gärdet. FOTO: SVD/TT[/caption]

Fredagen den 24 april nådde bägge parter en överenskommelse och konkursansökan drogs tillbaka: Oscar Properties kan leva vidare. Men utsikterna är alltjämt oklara. Särskilt sedan den senaste tiden kantats av problem där att inte försättas i konkurs räknas som en seger. Bara i år har två tredjedelar av börsvärdet utraderats.

Redan för ett år sedan rasade försäljningen av Oscar Properties lyxiga bostadsrätter. År 2018 såldes 345 bostäder i de färdiga projekten. Följande år hade försäljningen rasat till 5 bostäder. I syfte att stärka balansräkningen genomfördes i slutet på förra året en emission på 187 miljoner kronor – vilket var 75 procent av summan man hade siktat på. Dessutom erbjöd man långivare att omvandla sina obligationslån till aktier, vilket omkring hälften valt att göra. Knappast någon stor framgång där heller.

Bolaget kämpade alltså i uppförsbacke innan coronakrisen slog till mot världsekonomin. Nu tycks situationen ännu mer pressad och företagets betalningsförmåga är kraftigt ifrågasatt. Hos Kronofogden samlas kraven och Dagens industri har rapporterat om en rad ärenden, bland annat vill pr-firman Prime ha drygt 800 000 kronor för sina tjänster. Inkassokrav från revisionsfirman EY, på över 600 000 kronor, har ignorerats. I mars blev utbetalningen av räntan på ett obligationslån försenad med nästan två veckor. Även en marknadsundersökningsfirma, en leverantör av balkongräcken och andra underleverantörer i byggbranschen har krav på företaget.

Han har också en personlig skatteskuld på cirka 20 miljoner kronor. Kronfogden har redan utmätt cirka 7 miljoner från hans bankkonto, vilket Expressen var först med att rapportera om. Alla tycks ha svårt att nå honom.
– Jag går till jobbet varje dag och är hemma på kvällen. Jag kan nås både på jobbet och hemma, säger Oscar Engelbert själv när Fokus når honom på telefon.

LÄS OCKSÅ: Intervju med Oscar Engelbert: "Hade säkert gjort vissa saker annorlunda”

Nyligen drabbades bolaget av ett nytt bakslag. Finansinspektionen beslutade att bolaget i sina räkenskaper framöver ska inkludera skulderna hos sina nybildade bostadsrättsföreningar. I snart ett års tid har bolaget stridit för att slippa detta eftersom det sänker soliditeten och innebär att bolaget antagligen måste tillföras kapital för att inte bryta sina låneavtal med bankerna. Dessutom har bolaget dragit sig ur mycket uppmärksammade projekt, såsom Gasklockan i Stockholm – trots att projektet redan medfört stora utvecklingskostnader.

Måndagen den 27 april, samma dag som bolaget skulle släppa sin årsredovisning för 2019, meddelades att den skjuts upp; på valborg ges exakt datum. I slutet på maj ska också den uppskjutna kvartalsrapporten lämnas, förhoppningarna är att dessa ska redovisa något som skingrar den stora oron över att Oscar Properties just nu befinner sig i en rejäl knipa.

LÄS OCKSÅ: Litet virus hotar stora fastighetsmagnater 

Rättelse: Oscar Properties har inte gjort någon delbetalning för projektet Gasklockan.