Guide: Kostnadsfritt test för covid-19 i Stockholm – så här anmäler du dig

Text:

Bild: TT

Efter morgonens höga tryck går det för närvarande inte att nå appen Alltid öppet. Enligt 1177.se pågår felsökning.

För dig som tidigare haft symtom lika de som covid-19 medför finns möjligheten att boka ett test för antikroppar som visar om man haft sjukdomen. På 1177.se står att du behöver vänta i åtminstone 14 dagar efter att du blivit helt frisk, då antikropparna behöver den tiden för att ha utvecklas så pass mycket att de kan mätas.

Gör så här:

1. Börja med att ladda ner appen ”Alltid öppet” till din telefon eller läsplatta från Appstore eller Google Play. Du loggar in i appen med mobilt BankID.

2. I appen klickar du på ”Provtagning för covid-19”. Sedan får du svara på några frågor och får en kod. Spara koden.

3. Logga in på 1177.se. klicka på fältet: ”Jag har en kod för provtagning av covid-19”.

4. Lägg in koden och boka en tid för provtagning. Provet är kostnadsfritt.

Provet för antikroppar tas som ett blodprov i armvecket. Du får sedan ofta ditt svar efter ett par dagar, då provet analyserats.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.