Hamrén inte kebab – ännu

Text:

Det kostar att ligga på topp. Ibland mer än det smakar.

– Jag förväntar mig att ni sågar mig väldigt mycket, sa Hamrén på presskonferensen efter förlusten med 1-4 mot Österrike i tisdags kväll.

Han tycker det är svårt att se folk i ögonen, människor som brinner för fotboll och som han vet att han gjort besvikna. Det är kanske inte så konstigt att det är just så det känns nu när Sveriges chanser att nå EM minskat avsevärt. De två senaste kvalförlusterna har vänt ett försprång till totalt underläge. Hamrén blev ingen fotbollskung. I stället höjs röster på hans avgång.

I en helt annan tävling, någon helt annanstans, finns däremot en sann vinnare. Drottning Elizabeth har, till skillnad från Erik Hamrén och det svenska landslaget, intagit ledningen i sin speciella tävling. I onsdags hade hon suttit mer än 23 116 dagar på tronen och därmed övertagit första-platsen från drottning Victoria, som satt mellan 1837 och 1901.

Tolv amerikanska presidenter, lika många brittiska premiärministrar och sju katolska påvar har passerat revy under drottning Elizabeths tid som regent. Trettio älskade corgihundar har hon överlevt. Hittills har proteststormarna mot Eric Hamrén mest varit av det verbala slaget. Effekten har uteblivit, klagokören tröttsamt förutsägbar och repetitiv. Det senare kan man inte säga om en av de mer kreativa protestattackerna mot den brittiska monarkin. Nämligen den som perfomancekonstnären Mark McGowan genomförde 2007, i verket »Eating the Queen’s dogs«. Han gjorde helt enkelt hundkebab av kött från en corgihund, för att visa sin avsky mot drottningmaken prins Philips fäbless för rävjakt.