Här är trion som tilldelas Nobelpriset i fysik

Text: Ebba Blume

I år får tre forskare dela på Nobelpriset i fysik. Ena halvan tilldelade Kungliga Vetenskapsakademien James Peebles "för bidrag till vår förståelse av universums utveckling och jordens plats i universum". Peebles har studerat universums bakgrundsstrålning, något som gett oss förståelse för utvecklingen efter Big Bang.

Andra hälften av Nobelpriset tilldelas gemensamt till Michel Mayor och Didier Queloz för "teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi", och för sin upptäckt av en exoplanet - alltså en planet utanför vårt solsystem - i omloppsbana kring en sollik stjärna. Upptäckten av de första planeterna som snurrar kring en annan sol gjorde de 1995. Sedan dess har över 4000 exoplaneter upptäckts i Vintergatan.

James Peebles idéer uppges ha lagt grund till de senaste 50 årens förändring av kosmologin, från spekulationer om världsalltet till vetenskap, och det teoretiska ramverk, som han utvecklat sedan mitten av 1960-talet, ligger till grund för vård tids bild av universum, uppger Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Peebles forskning ledde till upptäckten att bara fem procent av universums materia är känd, medan 95 procent är okänd materia och mörk energi.  James Peebles deltog själv per telefon under Vetenskapsakademiens presskonferens, där priset tillkännagavs, rapporterar DN.

– Vi har fått klara bevis för att vårt universum expanderade från ett hett och tätt tillstånd. Men det finns ännu många öppna frågor, inte minst när det gäller vad i hela världen mörk materia är, sade han.

De tre Nobelpristagarna tilldelas 9 miljoner svenska kronor, varav hälften går till James Peebles och andra hälften delas gemensamt mellan Michel Mayor och Didier Queloz.

Michel Meyer föddes 1942 i Lausanne i sydvästra Schweiz och verkar vid universitetet i Geneve, dit också Didier Queloz, föd 1966, är knuten. Peeble, född 1935, verkar i sin tur vid Princetonuniversitetet i USA.

De vetenskapliga prisen kan delas av högst tre mottagare per pris. En grundläggande regel för Nobelpriset i fysik är att det ska vara en specifik upptäckt, inte en forskares karriär, som belönas.