Höj staden, få ett spel

Text:

I veckan presenterades utredningen om möjligheterna för Stockholm att arrangera vinter-OS 2022. Inte kan man åka skidor i Stockholm, kanske någon nu tänker. Det har utredaren Jöran Hägglund också grubblat över. Därför har han kommit fram till att åtta grenar – störtlopp, super-G, storslalom och kombination för damer och herrar – måste förläggas i Åre. De resterande 90 disciplinerna kan utan problem utföras i huvudstaden. Det krävs bara några små justeringar.

Först måste stadens befintliga fallhöjd höjas till minst 200 meter. I dag är de största fallhöjderna Hammarbybacken med 95 meter och Flottsbrobacken i Huddinge med 103 meter. »En höjning skulle, åtminstone teoretiskt, gå att åstadkomma i båda backarna«, skriver Hägglund men landar i att Flottsbrobacken har de bästa topografiska förutsättningarna för ändamålet.

Men för att klara av tävlingarna i bob krävs ändå att Hammarbybacken höjs med 25 meter. Enkelt fixat, Hägglund förelår att man bygger ett hus på toppen av kullen.

Det där med finansiering har han också räknat ut. Knappt tio miljarder skulle kalaset kosta och allt skulle gå på ett ut – staten behöver inte lägga en krona.

Men med tanke på att kostnaderna för OS har en tendens att skena iväg – till exempel är de kommande vinterspelen i Sotji är på väg att bli de dyraste någonsin – kan man förstå idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroths skepsis. Nej, för att få stöd i frågan finns det nog bättre personer att vända sig till än till sparsamma politiker. Prins Daniel till exempel. Han sitter med i organisationskommittén för skid-VM i Falun 2015 och har flera gånger visat prov på sin talang för att kombinera idrott och entreprenörskap. Att fixa ett vinter-OS hade onekligen varit en fjäder i hatten för idrottsprinsen.

Läs hela utredningen här.