Hundratals svenskar kräver ersättning för vaccinskador

Text: Redaktionen

Bild: TT

INRIKES

150 svenskar vill ha ersättning för covid-19-vaccinet

Läkemedelsförsäkringen har tagit emot anmälningar från 150 svenskar som kräver ersättning för vaccinskador i samband med covid-19-vaccinet.

Anmälningarna rör alla tre vaccintyperna, Pfizer Biontec, Moderna och Astra Zeneca.

Inget av fabrikaten är mer anmält än något annat.

"Vi har inte tagit ställning om att lämna någon ersättning än. Det kräver längre utredning. Vi har tagit ställning i en del fall med lindriga följder där vi har avböjt," säger Anders Hultman vice vd på Läkemedelsförsäkringen till Sveriges Radio.


Nej till borgerligt samarbete med SD i Region Stockholm

Finansregionrådet Irene Svenonius tänker inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det är inte aktuellt säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi driver en politik som handlar om öppenhet och inkludering, säger Irene Svenonius.

På riksplanet har Moderaterna och Kristdemokraterna öppnat för att förhandla med Sverigedemokraterna. I Region Stockholm kan M istället hitta ett samarbete i den blågröna majorieteten.

 

Stöd för att månggiften inte ska erkännas

En riksdagsmajoritet går mot regeringens förslag att ett polygamt äktenskap även i framtiden ska kunna erkännas om synnerliga skäl finns. Det visar en genomgång som Ekot har gjort av alla partiers motioner.

"Det finns inga fall där det är okej för män att äga flera kvinnor och dominera dem", säger Robert Hannah (L), ledamot i civilutskottet.

 

Bolånen blir dyrare, dags att binda anser Nordea

En börs som rusar och stora stimulanspaket skapar förutsättningar för återhämtad ekonomi och högre inflationstryck. Det anser Nordea som varnar för att det snart blir dyrare att bo för den som inte bundit sina lån.

”För de hushåll som vill nyttja dagens låga räntenivåer och binda delar av sina lån börjar det bli tid att agera. Fortsätter de underliggande räntorna att stiga i linje med vad vi har sett den senaste tiden dröjer det inte länge förrän även bolåneräntorna höjs”, skriver chefsekonomen Annika Winsth i ett uttalande.

 

UTRIKES

Nordkoreas Kim Jong-un varnar för svält och svårigheter 

I ett tal uppmanar den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un folket att förbereda sig på en tuff tid med svåra ekonomiska problem, Hans uttalandet tolkas som en jämförelse med den svält som Nordkorea drabbades av på 90-talet då hundratusentals människor dog.

Pandemin, naturkatastrofer och sanktioner mot landet är enligt Kim Jong-un anledningar till att landet befinner sig i den värsta situationen någonsin.

Hittills har inga oberoende observatörer kunnat se tecken på svält och katastrof, men uttalandet tyder på att läget är allvarligt.

 

Biden kallar dödliga våldet i USA “en internationell skam”

Den amerikanske presidenten Joe Biden har inlett en kamp mot det dödliga våldet i USA genom att förbjuda så kallade ghost guns, hemgjorda vapen i byggsatser. Ytterligare åtgärder som att förbjuda automatvapen, och skärpa bakgrundskontroller, måste gå via kongressen, men Biden säger att han vill börja jobba mot det han kallar “en internationell skam” och en epidemi som dödat 100 amerikaner varje dag.

DEBATT

Skolan förfaller - facket sviker lärarna

Skolan förfaller, och eleverna får inte den utbildning de har rätt till. Genom att skriva under det nya läraravtalet 7 april så såg facket till att lärares möjlighet att strejka för ett bättre avtal försvinner. Om inte facket står upp vår arbetsmiljö, vem ska göra det då?  skriver lärarna Alexander Skytte och Pernilla Wallgren som önskat en strejk.

 

Rädda den svenska primärvården

Idag är det inte ekonomiskt hållbart att ta hand om de sjukaste patienterna. Primärvårdens system måste anpassas, det skriver läkaren Magnus Isacson, Svensk förening för allmänmedicin på SvD Debatt.