Ideologisk striptease på Twitter

Text:

»HI TWITTERS . THANK YOU FOR A WARM WELCOME. FEELING REALLY 21st CENTURY .«

Tv-titanen Oprah Winfrey höll knappast igen i sitt första meddelande på mikrobloggen Twitter för tre år sedan, med versaler och allt.

Hon är inte ensam. Fler än Oprah har försatts i eruptiv eufori vid inträdet i de 140 tecknens förlovade land. På senare tid har ett antal tidigare svenska politikerhöjdare gjort Twitterdebut och där exploderat med en under karriären aldrig visad uppriktighet.

Häromveckan kunde ett förbluffat Twitter-Sverige åse hur Stefan Stern – Mona Sahlins stabschef och mörke prins – började veva vilt mot väns-terpartiets nyligen avgångne ledare Lars Ohly. Som vevade tillbaka, med samma hårda ord. Ett bråk som fortsatte dag ut och dag in (bara avbrutet då Stern la in en bild på en lång katt i tre tweets).

Ohly angrep Stern för hans försvar av privata vinster i vården (Stern jobbar nu åt Wallenbergs och Friskolesveriges pr-darth Peje Emilsson). Stern hånade Ohly för att vara kommunist och gud vet vad. När sedan Ohly blev kulturpolitisk talesperson kallade Stern det att han blev »K-märkt«.

Bråket blev så institutionaliserat att Stefan Stern en morgon i förra vecka skrev: »Jag är ledsen, Lars. Hinner inte med dina hetska (sic!) utfall idag. Men du är en trevlig prick :)«

Stern var en av arkitekterna bakom alliansen med miljöpartiet 2008, där vänsterpartiet bjöd in sig med armbågen. När masken nu faller inser man hur stor antipatin i den rödgröna treklövern måste ha varit. Så sent som i tisdags skrev också Stern: »Mikaela och jag har eget rödgrönt lag nu :)«

Den han åsyftade var Mikaela Valtersson, tidigare ekonomisk-politisk talesperson i miljöpartiet, nu vice vd i friskolekoncernen Kunskapsskolan. Också hon en av de nya som »avslöjar allt« på Twitter.