Ingen sorg i Trelleborg

Text: Leif Holmkvist

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dino Islamovic är den bästa investering Johan Andersson gjort i år. Vänsterfotat underbarn från Malmö FF som blev proffs i Fulham redan vid 18 års ålder och som, efter en sväng till Holland, är tillbaka i Skåne och lade ett kanonskott som tog Trelleborg tillbaka till allsvenskan. Koncernen Mellby Gård är TFF:s största sponsor och dess unge vd en hängiven supporter. En lycklig stund 2015 fick sponsor-Johan hoppa in i A-laget, kom till skott en gång – och sköt över målet.

Utanför planen har Johan Andersson, sedan han 2013 tog över efter pappa Rune som vd för koncernen, haft höga mål och varit pricksäker i sina investeringar. På hemsidan citerar Mellby Gård Charles Darwins tes om att den som bäst anpassar sig överlever. Det är just vad Mellby Gård håller på med, från satsningar i industri till handel och vidare till tjänster. Mitt i debatten om vinster i välfärden köpte Mellby Gård upp sig till största ägare i Academedia. Johan Andersson har varit tydlig med att riskkapitalister inte är lämpliga ägare av välfärdsföretag, men att familjeföretaget går in långsiktigt.

Mellby Gård är en spretig koncern med industriföretag som Duni och Älvsbyhus, jordbruk i BM Agri, handel i Kappahl och Flash, bygg i Nikkarit, begravningar i Klarahill och bemanning i Student Consulting. Lägg till finansbolag i Schweiz, hotell och viltreservatet Eriksberg i Blekinge, 22 000 slaktsvin från Mellby Gård och uppfödning av travhästar.

En fyrklöver äger och driver Mellbykoncernen, alla är civilingenjörer och alla har Nils som tillnamn. Pappa Rune släppte nyligen 21 procent av ägandet till de tre sönerna: Gustav med finansbolag i Schweiz, Erik med entreprenörsverksamhet och Johan i koncernens kontor i Västra hamnen i Malmö.

Yngste sonen Johan beskrivs som lättsam och kreativ. Han läste maskinteknik på Chalmers och tog »direktörsexamen« MBA vid ansedda franska Inseads filial i Singapore, jobbade på det kraschade Lehman Brothers i London och Wallenbergs EQT i Stockholm innan han blev affärsutvecklare i familjeföretaget och senare vd för Smarteyes.

En av hans första åtgärder som vd för Mellby var att starta det nya affärsområdet Innovation & Tillväxt. Det gick rätt bra, i fjol omsatte Mellby gård 6 miljarder kronor och gjorde en vinst på 1,1 miljard. Återstår att se om han nu köper kvar matchhjälten Dino Islamovic i Trelleborg.

Ekonomi

Spelmiljardär med patos | Fredrik Wester, vd Paradox Interactive

Framtidens matriark | Caroline Berg, ordförande Axel Johnson

Oemotståndlig rubrikhjälpare | Fabian Hielte, vd Ernström & Co

Tar klubban | Katarina Martinsson,, ordförande Lundbergstiftelsen

Alla makthavare hittas här.

Text: Leif Holmkvist

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT