Inrikesminister Damberg (S): Utesluter inte nya dyk vid Estonia

Text:

Bild: TT

Sedan uppgifter om ett tidigare okänt hål i Estonias vrak blivit känt via en Dplay-dokumentär har trycket på den svenska regeringen om att på nytt utreda olyckan varit stor. Bland annat har den estniska regeringen krävt att man ska göra nya dykningar på platsen, vilket Fokus tidigare skrivit om.

I veckan gick även anhöriga till Estoniaoffer ut och krävde ekonomiska medel från regeringen för att göra en egen oberoende utredning av haveriet.

Nu öppnar inrikesminister Mikael Damberg för att man kan ändra lagen om gravfrid vid Estonias vrak. Detta för att kunna genomföra nya undersökningar.

– Om det skulle behövas. Men det ska göras en rättslig analys. Det finns en svensk lag och en internationell överenskommelse. Man kanske behöver ändra båda delar, säger Damberg i SVT:s Morgonstudion.

Sedan tidigare har M, KD och SD sagt sig vara villiga att ändra på lagen av just det här skälet. Damberg betonar dock för SVT att det krävs en noggrann utredning innan en lagändring kan bli aktuell.

– Det är Estland som har ledningen i arbetet och de kommer att titta på det här och göra analyser, och komma tillbaka till oss med förslag om ytterligare utredningsåtgärder behövs. Då kan frågan komma upp om man behöver dyka, säger Damberg till SVT och fortsätter:

– Vi behöver ta reda på vad som orsakade hålet och få ännu mer klarhet i olyckan, säger Damberg till SVT.

LÄS OCKSÅ: »Gravfriden – inget hinder för att undersöka Estonia«